Starter, neem het stuur in handen

Iedere dag starten zo'n 500 mensen een eigen onderneming. Achter de oprichting van de vele startende bedrijven gaan zowel succesvolle als minder succesvolle verhalen schuil. Hoe zorg je er nu voor dat jouw start van je eigen onderneming een succesverhaal wordt?

Wanneer je een eigen bedrijf start moet je eerst een aantal praktische zaken regelen. Denk daarbij aan het behalen van je bevoegdheden tot instructeur, het bedenken van een bedrijfsnaam, opstellen van een bedrijfsplan, inschrijving bij de Kamer van Koophandel, het afsluiten van de juiste verzekeringen, het openen van een zakelijke bankrekening, het aanschaffen van een auto en/of motor, het opstellen van algemene voorwaarden, opzetten van de administratie, klanten binnenhalen.

Er moet dus veel gebeuren voordat je je eigen onderneming gestart bent. Om van je onderneming een succesverhaal te maken, zijn er ook nog andere zaken die heel belangrijk zijn.

Het allereerste wat je je zou moeten afvragen, is: ben ik een ondernemer en kan ik een succesvolle ondernemer worden? Als je zeer gemotiveerd bent, eigenwijs en onafhankelijk, je heel hard wilt werken zonder direct succes, als je openstaat voor nieuwe dingen, je bezit initiatief en durf en je hebt ondernemersinstinct, dan kun je die vragen met 'ja' beantwoorden.

Het binnenhalen van klanten is een ander cruciaal onderdeel van succesvol ondernemer zijn. Klanten willen het gevoel hebben dat ze geen nummer zijn en dat je goed met hun wensen omgaat. Zij moeten immers jouw ambassadeur worden zodat via mond-op-mond-reclame anderen weer worden gemotiveerd om bij jou klant te worden. Wees niet bang om jezelf te promoten. Tegenwoordig is reclame via social media niet meer weg te denken. Vergeet vooral niet om tijd in te ruimen om je netwerk te vergroten. Naast dat je hier informatie en kennis kunt halen, kun je de leden van het netwerk ook inzetten voor het vergroten van je klantenkring.

De grote vraag is nu: wat ga je nu doen om in de toekomst een succesvol ondernemer te zijn?

Veel succes en neem het stuur in handen.