Tweede Kamer biedt de branche een unieke kans

De behandeling van de wijziging van de WRM in de Tweede Kamer had een rare plotwending. Als een duveltje uit het doosje kwam SP-Kamerlid Cem Laçin met het voorstel om de tweede termijn uit te stellen en daar ging de Kamer zonder morren mee akkoord zodat een lonkende meerderheid voor afschaffing van de sanctie de eindstreep niet haalde.

Voor wie niet weet hoe politieke besluitvorming werkt: in de tweede termijn worden de standpunten ingenomen op basis waarvan uiteindelijk een besluit valt. In de eerste termijn is het een kwestie van aftasten en dat gebeurde volop met als gevolg dat zich een ruime meerderheid leek af te tekenen voor afschaffing van de sanctie.

Het uitstel van de tweede termijn kwam na het nodige overleg in de wandelgangen en daarbij speelden de brancheorganisaties VRB en FAM (BOVAG schitterde door afwezigheid) een belangrijke rol. De vertegenwoordigers van deze organisaties wisten de Kamerleden ervan te overtuigen dat 'ze geen oude schoenen moesten weggooien, voordat er nieuwe waren'. Dat argument viel goed. Om deze metafoor door te trekken: De sanctie op een slecht verlopen praktijkbegeleiding voelt bij een meerderheid van de Tweede Kamer als oude, slecht zittende en lekke schoenen, maar dat is nog altijd beter dan doormodderen op blote voeten.

Dat de Kamerleden gevoelig waren voor juist dit argument is winst voor de branche en het eerste overtuigende bewijs dat de politiek echt luistert naar de branche. Dat zeggen de betrokken bestuurders altijd wel en we geloven het ook, maar nu werd het opeens zichtbaar. De branche kreeg daarnaast de nodige pluimen voor haar inzet. Een ander signaal is hierbij trouwens ook duidelijk: er is ook heel goed geluisterd naar de LBKR, want die stichting heeft geijverd voor afschaffing van de sanctie. De LBKR staat hiermee nadrukkelijk op de kaart.

De beraadslagingen zijn opgeschoven tot na de herfstvakantie. Dit biedt een unieke kans die met beide handen moet worden aangegrepen. Als de brancheorganisaties en desgewenst het CBR en IBKI gezamenlijk gaan werken aan een goede - of liever nog betere – , op inhoud beter en niet vrijblijvende vorm van het bijscholingstraject, dan worden er twee vliegen in één klap geslagen: het kennisniveau wordt verhoogd en er komt een middel om slecht presterende rijinstructeurs te straffen wanneer blijkt dat ze prutsers zijn. De minister heeft duidelijk aangeven dat er hoe dan ook een stok achter de deur blijft voor instructeurs die ondermaats presteren. En ook dat werd door de aanwezige Kamerleden onderschreven. De branche is nu nadrukkelijk aan zet. Laten we hopen op een geweldige apotheose.