Pollution of environment by combustible gas of a car
Pollution of environment by combustible gas of a car Foto:

Nieuwe meetmethode CO2 leidt tot hogere autoprijzen

Sinds 1 september geldt voor de uitstoot van auto's een nieuwe meetmethodiek: WLTP, de Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure. Wat betekent dit en wat betekent dit voor de prijs van nieuwe auto's?


WLTP is een erfenis van dieselgate en is een test waarmee de uitlaatgasemissies van een auto worden gemeten. De meting wordt uitgevoerd bij de typegoedkeuring van een auto om te zien of deze aan de geldende emissienorm voldoet.

Verouderde NEDC-modellen

WLTP is de opvolger van de verouderde NEDC-methode. De resultaten van de NEDC-test gingen steeds meer afwijken van de emissies en het verbruik in de praktijk. Vandaar de roep om een meer realistische test betreffende rijcyclus en rijweerstanden.
Sinds 1 september 2017 worden alle nieuwe automodellen voor de typegoedkeuring gemeten volgens de WLTP-test en sinds 1 september geldt deze ook voor de bestaande modellen. Alle nieuw geproduceerde auto's moeten sinds 1 september worden gemeten volgens WLTP. Nieuwe auto's die al op voorraad staan en volgens NEDC gemeten zijn, mogen nog tot 1 september 2019 verkocht worden (restantvoorraadregeling). Op dit moment wordt voor deze voorraadauto's veel reclame gemaakt.

Verschil

De NEDC-meetmethode werd in een laboratoriumomgeving uitgevoerd. Er werd standaardtesten uitgevoerd waardoor er veel marge zat tussen de werkelijkheid en de testresultaten. Om deze marge te verkleinen is de WLTP-meetmethode ingevoerd. De belangrijkste verschillen zijn:
- Het aantal testcycli is verhoogd van 1 naar maximaal 4.
- Het aantal rijfases is verhoogd van 2 naar 4, waarbij de verhoudingen van stad en buiten de stad zijn gewijzigd. Bij de NEDC-meetmethode was het 66% in de stad en 34 buiten de stad. Tijdens de WLTP-meetmethode is dit 52% in de stad en 48% buiten de stad geworden.
- De testafstand is vergroot van 11 kilometer naar ruim 23 kilometer. Er wordt nu een test gedaan van 30 minuten in plaats van 20 minuten.
- Opties op auto's worden nu ook meegenomen in de test. Bij de NEDC-meetmethode werd dit niet gedaan.
- Gemiddelde snelheid is verhoogd naar ruim 46 kilometer. Dit was 34 kilometer per uur.
- Per auto zijn er nu verschillende schakelmomenten. Tijdens de NEDC-meetmethode zijn er vastgestelde schakelmomenten.

Nieuwe meetmethode leidt tot hogere BPM en daardoor tot hogere autoprijzen

Hogere BPM

De komst van WLTP resulteert in hogere BPM-bedragen en indirect tot hogere autoprijzen. Dit terwijl de huidige BPM-wetgeving gebaseerd is op de oude NEDC-CO2-waarde. Hoe kan dit? Voor auto's die alleen WLTP getest zijn wordt de WLTP-waarde teruggerekend naar de oude NEDC-waarde, de zogenaamde NEDC 2.0. De rekentool die hiervoor gebruikt wordt is in Europees verband ontwikkeld en heet CO2MPAS. Op dit moment zien we dat de NEDC 2.0-waarde veelal hoger uitvalt dan de oorspronkelijke NEDC 1.0, met als gevolg ook een hogere BPM.

Aanpassen

Autofabrikanten zijn door dit alles genoodzaakt om de motoren aan te passen. Ook zullen bestaande modellen moeten worden getest op basis van de nieuwe WLTP-meetmethode. Levertijden lopen hierdoor op. In enkele gevallen kan een nieuw te bestellen auto ook niet meer worden geleverd dit jaar.

Niet de dupe

De ANWB is van mening dat de consument niet de dupe mag worden van deze nieuwe, meer realistische meetmethode. De consument zou niet meer moeten gaan betalen door de overgang naar de WLTP. De introductie van de WLTP heeft immers geen invloed op de werkelijke prestaties van een auto. De WLTP-test levert echter wel een hogere CO2-waarde op dan de NEDC deed, omdat de WLPT strenger is. Bovendien staat in de huidige Autobrief II – het autobelastingplan van 2017 tot 2020 - dat de BPM tot 2020 met 15 procent wordt afgebouwd.