Strijd tegen procedure Gezondheidsverklaring voortgezet

Regelmatig krijg ik reacties op deze column, maar net als je verwacht dat je iets hebt losgemaakt, gebeurt dat niet of in elk geval weinig. In de laatste editie voor de zomer riep ik rijschoolhouders op om mee te werken aan de samenstelling van, zeg maar, een zwartboek over de Gezondheidsverklaring. Dat wil ik namelijk overhandigen aan het CBR met als doel de procedure te verbeteren. Ik had verwacht – of nee, ik weet eigenlijk wel zeker want ik hoor wel eens wat - dat ik niet de enige ben, maar erg veel bruikbare reacties zijn er niet geweest.

Dat wil niet zeggen dat ik niet doorga met de strijd, want het probleem wordt er niet kleiner op. Inmiddels ben ik bij het CBR geweest en heb overlegd met de betrokkenen. Dat was een prima gesprek, maar tot oplossingen is het niet gekomen. Dat had ik natuurlijk ook niet meteen verwacht, maar het begin van een oplossing zou al mooi zijn. Ik heb begrepen dat Petra Delsing, algemeen directeur van het CBR, vandaag in deze Rij-instructie vertelt dat er wordt gewerkt aan verbeteringen van de structuur. Dat is natuurlijk mooi, maar ik ben bang dat niet de kern wordt aangepakt. Die is namelijk dat ik, en dat vind ik echt, helemaal niet goed word van de wereld van de psychiatrie. Laatst vertelde ik iemand wat zich in deze wereld in relatie tot onze branche zich allemaal afspeelt en de reactie was: 'Het lijkt de rijscholenbranche wel.'

Ik moest lachen, maar ongelijk geven kan ik hem niet helemaal. Ik verbaas me er nog iedere dag over dat psychiaters met droge ogen rekeningen durven te vragen van honderden euro's voor een gesprek of keuring die vaak echt niks voorstelt (en dat weet ik zeker, want ik vraag mijn leerlingen ernaar) om vervolgens te horen wat ze al lang wisten: u heeft ADHD, of iets in die geest. Nou, dat wisten ze zelf allang. Is het nou echt niet mogelijk dat de behandelend arts of de huisarts van die leerling wordt gevraagd een mailtje te sturen waarin wordt bevestigd dat zij of hij iets mankeert en zo ja, wat het is? Ik snap dat werkelijk niet. Dat is geldverspillerij waar niemand gelukkig van wordt. Zelfs de psychiaters niet, want als je het moet geloven hebben ze het razend druk, dus om omzet zitten ze niet verlegen. En ik heb ook nog nooit meegemaakt dat iemand niet zijn rijbewijs mag halen.

Nogmaals, ik ga door met deze strijd. Ik kan namelijk slecht tegen dit soort paktijken. Ik ben momenteel onder andere bezig om mensen om me heen te verzamelen om dit aan de kaak te stellen. Want hier moet iets tegen gedaan worden.