Oudere chauffeurs moeten alsnog bijscholing volgen.
Oudere chauffeurs moeten alsnog bijscholing volgen.

Oudere chauffeurs moeten alsnog bijscholing volgen

'De branche kan dit aan'

Op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt momenteel druk overleg gevoerd over de situatie rond ongeveer elfduizend oudere beroepschauffeurs die hun automatisch bijgeschreven Code95 kwijtraken en alsnog verplichte nascholing moeten volgen. Het ministerie roept de opleiders inmiddels op om zich voor te bereiden en relevante nascholing aan te bieden. De opleiders kunnen dit aan, zegt Petra Knol, die als secretaris van de FAM en mede-eigenaar van verkeersschool Berend Knol in Leeuwarden, te boek staat als absoluut deskundig in dit dossier.

Nederlandse chauffeurs met een C- en/of D-rijbewijs die geboren zijn voor 1 juli 1955, kregen een vrijstelling van nascholing en mochten tot 1 juni 2015 code95 op hun rijbewijs laten bijschrijven. Dit is echter in strijd met EU-regels. De Europese Commissie wil nu dat deze chauffeurs alsnog de bij- of nascholing moeten inhalen. Nederland is het enige land waar deze vrijstelling is gegeven.
Er moet nu nieuwe wetgeving komen. De verwachting is dat de wetswijziging per januari 2020 ingaat. Is iemand voor 1 juli 1955 geboren, dan moet het rijbewijs met Code95 omgewisseld worden voor een rijbewijs zonder vermelding. Chauffeurs moeten 35 uur nascholing volgen om voor de periode van vijf jaar weer Code95 bij te laten schrijven.
Inmiddels trekken alle organisaties die hierbij betrokken zijn hun plan.

Wist jij dat dit probleem eraan zat te komen, of was je compleet overdonderd?

"Het probleem was al jaren bekend, maar ook ik moest even in de archieven duiken en nakijken hoe het ook alweer zat. Vervolgens kreeg ik van ons secretariaat de notulen met het betreffende rapport."

Weet je hoe het heeft kunnen gebeuren dat niemand dit heeft zien aankomen en dat het in een verstopt rapport stond?

"Nee, maar dat dit boven water moest komen was niet te voorkomen. Mogelijk zijn er wel misverstanden geweest binnen de transportbranche over de termijn, of is men ervan uitgegaan dat deze regeling oneindig was."

Wat vind je daarvan?

"Ik heb alle begrip voor diegenen die het aangaat en ik begrijp de teleurstelling die heerst. Met name als je naar het totaalplaatje kijkt voor wat betreft Code95."

Heb jij inmiddels enig idee hoe de berichtgeving over deze maatregel in de branche, dus onder C-opleiders, is gevallen?

"C-opleiders weten hier inmiddels van en zullen zeker zorgen dat dit wat hun betreft tijdig en goed verwerkt wordt. Maar belangrijk voor deze groep chauffeurs is dat ze zich tijdig melden en niet wachten tot het laatste moment."

Kun je aangeven hoeveel tijd er in totaal gaat zitten in het opleiden van deze personen?

"Die rekensom is snel gemaakt. Deze mensen moeten allemaal 4 dagen van 7 uren theorie volgen. Uiteraard is dit klassikaal en in groepen van 8 tot 15 personen. En vervolgens moeten deze chauffeurs 7 uur praktijk volgen. Maar los hiervan: dit is een berekening op basis van 11.000, maar er worden ook aantallen van 6.000 of 7.000 genoemd."

De minister heeft gezegd dat de opleiders zich alvast moeten voorbereiden. Zijn de opleiders volgens jou in staat om deze extra 11.000 personen op tijd aan Code95 te helpen?

"Dat vroeg de minister ook en ja, de branche kan dit aan."

Wat gebeurt er momenteel allemaal achter de schermen om het probleem te tackelen?

"Er wordt gewerkt aan een duidelijke brief met tekst en uitleg voor de betrokken chauffeur. In deze brief moet duidelijk geïnformeerd worden hoe de vork in de steel zit."

Wil je nog iets toevoegen?

"Laat ik vooropstellen dat ik dit erg vervelend vind voor al deze chauffeurs met hun ervaring en kennis. De Nederlandse chauffeur staat bekend als een van de besten van Europa. Het wordt tijd dat dit in Brussel eens onder de aandacht wordt gebracht. De concurrentie is enorm. Transporteurs en prijzen worden constant onder druk gezet. Arbeidsvoorwaarden komen onder grote druk te staan en dat alles omdat Nederland zich perfect aan de regels en eisen van Europa houdt. Maar dit is niet lang meer houdbaar zolang de concurrent uit ditzelfde Europa de wet en regelgeving aan zijn laars lapt. Want dat gebeurt in veel landen,"