BPM gaat weer fors omhoog

Met ingang van 1 september 2018 gaat de BPM weer fors omhoog! Deze verhoging wordt veroorzaakt door een extra milieuheffing. De BPM is voornamelijk afhankelijk van de CO2-uitstoot van een auto.

De EU heeft besloten om per 1 september een nieuwe CO2-meetmethode te gaan gebruiken. Dit heeft tot doel om zo goed mogelijk de werkelijke uitstoot van een auto te kunnen bepalen. De EU heeft er echter geen rekening mee gehouden dat de belastingheffing op nieuwe auto's (BPM) volledig afhankelijk is van de CO2-uitstoot. Dat betekent dat de BPM voor elke personenauto duizenden euro's hoger wordt.

Wat kun je doen om dit te vermijden?

Trap niet in de advertenties van automerken dat je nog snel vóór 1 september 2018 een auto moet kopen vanwege de BPM-verhoging. Dit geldt namelijk alleen als je van plan bent om een nieuwe auto te kopen. Dan is het verstandig om deze voor 1 september aan te schaffen. Wat je ook niet wordt verteld is dat alle auto's die voor 1 september 2018 op kenteken geregistreerd zijn, buiten de BPM-verhoging vallen.

Import van jonge occasions
uit Duitsland is de oplossing

Indien je een auto koopt in Duitsland die vóór 1 september 2018 in Duitsland op kenteken geregistreerd is, dan betaal je BPM volgens het lage tarief. Het grote voordeel is dat je daardoor ook na 1 september 2018 een auto kunt importeren tegen het lage BPM-tarief. De enige verplichting is dat de auto in het buitenland een kenteken heeft gehad.

De verwachting is dat er per 1 januari 2019 een tariefswijziging komt voor PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) auto's om de aankoop van volledig elektrische voertuigen te stimuleren. Voor 2018 tot 2020 wordt verwacht dat de CO2-grenzen nog verder worden bijgesteld. Bij gelijkblijvende uitstoot ga je meer BPM betalen.

U kunt er maar beter op voorbereid zijn.