Afbeelding
Foto:

CBR wil 'minder gedoe' bij Gezondheidsverklaring

Het CBR streeft naar 'minder gedoe' bij het beantwoorden van de vragen over de Gezondheidsverklaring op Mijn CBR.

Dit zegt Petra Delsing, algemeen directeur van het CBR, onder veel meer in een interview in deze editie van Rij-instructie. Over de aanvraag van een Gezondheidsverklaring (sinds november vorig jaar moeten kandidaten deze zelf regelen op Mijn CBR) is veel gedoe en veel onvrede. In de vorige editie van Rij-instructie brak columnist en eigenaar van rijschool Fly-Over in Den Haag Theo Vuijk nog met veel verve een lans voor een betere procedure. Volgens Delsing is er al het nodige verbeterd en komt er nog meer aan. "We vragen veel gerichter uit, waardoor we mensen ook beter kunnen verwijzen en mensen minder 'gedoe' zullen gaan ervaren. En er gaat nog meer volgen op dit gebied, zoals uitbreiding van de informatie over wat je doet als je een ziekte of aandoening hebt of krijgt. Nu is dat als eerste voor diabetes ingevuld op onze nieuwe website. Verder hebben we onderzoeken geïnitieerd of nemen we volop deel aan innovatieve projecten."


'Mag het op de weg, dan mag het op het examen'

'Mag het op de weg, dan mag het in het examen'

Dit zegt René Claessen, manager Research & Development bij het CBR, op de website van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in een reeks artikelen over de zelfsturende auto. Claessen antwoordt hiermee op de vraag wat ADAS voor gevolgen heeft voor het rijexamen. "Rijden met een navigatiesysteem is onderdeel van het huidige rijexamen. Andere actieve veiligheidssystemen moesten tot 2016 tijdens het examen uitgeschakeld zijn. Inmiddels mogen deze systemen aan staan mits ze geen rijtaken overnemen, zoals een volautomatische inparkeerassistent. We willen nieuwe ontwikkelingen zoals ADAS een plek geven binnen het rijexamen. Hiervoor geldt 'mag het op de weg, dan mag het in het examen'. Rijexaminatoren krijgen extra training om daar goed mee om te leren gaan."

RIS

Ook wordt Claessen gevraagd naar de invloed van RIS op de rijopleiding en de examenresultaten. Hij vindt dat lastig in te schatten. De invoering van de Rijopleiding In Stappen (RIS) heeft een positief effect gehad, maar het blijft lastig om te zeggen of alle rijopleidingen daar beter van zijn geworden. "Sommige rijopleiders hebben RIS omarmd, andere niet..."

Kansen

Tot slot geeft hij antwoord op de vraag of een volledig zelfrijdende auto een rijbewijs overbodig maakt. "Voorlopig is dat nog niet aan de orde. In Europees verband zien we wel dat Nederland vooroploopt met nieuwe technologie. Binnen Europa aarzelen veel rijexameninstituten over de effecten van gedeeltelijk zelfrijdende voertuigen. Toch is de verwachting dat de zelfrijdende auto meer kansen dan bedreigingen brengt."

Samenwerking

"Hiervoor is wel intensievere samenwerking tussen alle stakeholders nodig. In de toekomst ligt het voor de hand dat rijopleidingen en examinering steeds meer in elkaar schuiven. Van een momentopname verandert het rijexamen in een doorlopend proces van beoordelen en verbeteren. Een belangrijk onderdeel van leren rijden blijft 'learning by doing'. Jezelf verbeteren betekent niet dat je voorheen iets fout deed. Ook wat goed is kan beter. Nieuwe technologie kan daar bij helpen en een bijdrage leveren aan het vergroten van de verkeersveiligheid."



'Meer bijscholing in verkeer voor ouderen is must'

Afleidingen is een van de grootste problemen in het verkeer. In dit kader is het niet goed dat naarmate we ouder worden we steeds sneller afgeleid zijn. Om die reden pleit verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen voor meer bijscholing van ouderen in het verkeer.

Dit leert onderzoek van Linda Geerlings, cognitive neuroscientist aan het Cambridge Centre for Ageing and Neuroscience. De reden is dat naarmate we ouder worden hersengebieden met een specifieke taak steeds minder goed zelfstandig gaan functioneren en steeds meer samenwerken met andere hersengebieden. Het resultaat van het promotieonderzoek (Geerlings promoveerde erop aan de Rijksuniversiteit Groningen) is een mogelijke verklaring voor het feit dat we naarmate we ouder worden steeds meer moeite krijgen om onbelangrijke informatie te negeren en daardoor eerder worden afgeleid.

Sneller

Voor verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is dit aanleiding om te pleiten voor meer bijscholing voor ouderen in het verkeer. "Het verkeer gaat sneller als je ouder wordt. Deels omdat het ook echt steeds sneller gaat, maar vooral omdat het onder de hersenpan allemaal wat trager gaat verlopen. Zowel hersenonderzoek als de kille ongevalscijfers tonen echter aan dat ouderen gebaat zijn bij oefening van de grijze cellen door verantwoord te blijven deelnemen aan het verkeer. Niet iedere oudere is zich daarvan bewust en leeft daarnaar. Zij mogen best een handje worden geholpen. De huidige (bij)scholing van verkeersdeelnemers in het algemeen en van ouderen in het bijzonder, schiet mijns inziens zwaar tekort. We klagen steen en been over onrustbarende cijfers over doden en gewonden in het verkeer, maar ondernemen vrijwel niets om de enorme populatie weggebruikers fatsoenlijk bij te scholen."

Tv

"Misschien moeten we maar eens beginnen om een deel van alle dertien-uit-een-dozijn-kookprogramma's op tv te vervangen door programma's waar je op een leuke, aansprekende manier verkeersweetjes geserveerd krijgt."



Kop-staartbotsing in file meest voorkomende ongeval op snelweg

Kop-staartaanrijdingen, waarvan de helft in de staart van een file, aanrijdingen van een obstakel in de berm zoals een boom of greppel, frontale aanrijdingen op enkelbaanswegen en aanrijdingen van voetgangers die zich op de rijbaan bevonden.

Dit zijn in deze volgorde de ongevalstypen die het meest voorkomen op snelwegen, zo leert onderzoek dat is geïnitieerd door Rijkswaterstaat. Het doel van het onderzoek naar dodelijke ongevallen op snelwegen was te leren van de ongevallen die plaatsvinden, zodat deze in de toekomst mogelijk kunnen worden voorkomen.

Combinatie

Verreweg de meeste ongevallen ontstonden door een combinatie van onoplettendheid of bewust risicogedrag van de weggebruiker en een beperkte vergevingsgezindheid van de weg en directe omgeving. In een klein deel van de ongevallen speelde een voertuigdefect een rol.


Henk Kwant nieuwe
columnist Rij-instructie

Henk Kwant, algemeen directeur van TAFKA Belastingadviseurs, is met ingang van deze editie de nieuwe columnist van Rij-instructie.

Henk Kwant zal vanuit zijn expertise schrijven over actuele financiële veranderingen en situaties voor zover die voor de rijscholenbranche van belang zijn. Wij heten Henk hartelijk welkom.


Rij-instructie een week later

Normaal gesproken verschijnt Rij-instructie op de tweede zaterdag van de maand, maar deze maand is dat de derde zaterdag geworden. De reden is dat de redactie natuurlijk de besluitvorming van de wijziging van de WRM had willen meenemen.

De plenaire behandeling hiervan stond gepland op 3 september, maar dat werd voor de zoveelste keer uitgesteld, nu naar 10 september. Zo lang konden we niet wachten, temeer daar het ook zomaar kan dat de beraadslaging weer zou worden uitgesteld. Inmiddels weten we of de Tweede Kamer een ei heeft gelegd. Zo ja, dan kunt u alle informatie vinden op de website rij-instructie.nl.

Afbeelding
Afbeelding