Afbeelding
Foto:

RVV wijzigt zowat elk jaar

Een van de vele bijscholingscursussen - en drukbezocht bovendien - gaat over de veranderingen van het RVV. Dat informatie over het RVV door elke rijinstructeur zeer wordt gewaardeerd is niet vreemd, want dit is de basis van het vak. Omdat we uit discussies op sociale media begrijpen dat niet iedereen de regels meer haarscherp voor ogen heeft, maar ook vanwege het historisch besef over bepaalde regels pikten we de belangrijkste wijzigingen eruit én we kijken naar een relevante wijziging die in de pijplijn zit.

Wetswijziging: verbod appen op de fiets.

Per wanneer: nog niet bekend.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat de regering in 2018 met een wetsvoorstel komt om smartphonegebruik op de fiets te verbieden. De verwachting was dat dit verbod in 2019 van kracht zou worden, maar het is de vraag of dit haalbaar is.

Wetswijziging: Snorfiets naar de rijbaan.

Per wanneer: 1 juli 2018.

Gemeenten en alle andere wegbeheerders kunnen per 1 juli 2018 besluiten om op drukke fietspaden de snorfietser naar de rijbaan te verplaatsen. Daar waar de snorfietser naar de rijbaan moet, is de snorfietser ook verplicht een helm te dragen. Dit besluit is genomen op verzoek van de G4: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en dan met name op verzoek van de gemeente Amsterdam waar een groot probleem is met snorfietsers op de fietspaden. In Nederland zijn ongeveer 700.000 snorfietsers.

Wetswijziging: speedpedelec is bromfiets.

Per wanneer: 1 juli 2018.

Per 1 juli is de speedpedelec officieel een bromfiets en alle verkeersregels voor de bromfiets gelden dan ook voor berijders van deze supersnelle (snelheid maximaal 45 km/uur) e-bikes.
Nu de speedpedelec gelijk staat aan een bromfiets, zijn er sinds 1 januari 2018 ook nieuwe eisen ten aanzien van de typegoedkeuring. Zo moet elke nieuwe speedpedelec zijn uitgerust met onder andere een linkerspiegel, een ambergele retroreflector aan beide zijkanten, een goedgekeurde claxon en een remlicht.

Wetswijziging: 14 nieuwe verkeersborden.

Per wanneer: 1 juli 2017.

Per 1 juli 2017 heeft Nederland 14 nieuwe verkeersborden. Het belangrijkste doel is het eenvoudiger en duidelijker (en dus veiliger) maken van verkeerssituaties. Zo wordt het met de nieuwe borden eenvoudiger om rijbanen of rijstroken te bestemmen voor tram, bus en/of vrachtauto's. In plaats van verbodsborden met onderborden kan worden volstaan met één bord. Bij de borden F19 en F21 mogen de vermelde voertuigsoorten geen gebruik meer maken van de andere verkeersstroken. Het bord F11 verplicht bestuurders van landbouwvoertuigen om landbouwpasseerstroken te gebruiken. Ook mag er niet geparkeerd worden. En er zijn L20 en L21: een uniform verkeersbord om uitwijkplaatsen aan te geven.

Wetswijziging: Speekseltest.

Per wanneer: 1 juli 2017.

Om drugsgebruik in het verkeer aan te tonen, mag de politie vanaf 1 juli 2017 speekseltesten afnemen bij verkeerscontroles, in aanvulling op de al bestaande bloedcontrole.

Wetswijziging: Kosten onderzoek rijvaardigheid en rijgeschiktheid.

Per wanneer: 1 januari 2017.

De Regeling maatregelen rijvaardigheid en rijgeschiktheid is op 1 januari 2017 veranderd, in die zin dat de overheid niet langer opdraait voor de volledige kosten voor onderzoeken medisch en rijvaardigheid. Na twee zware overtredingen doet de politie melding vanwege vermoeden van medische ongeschiktheid of onvoldoende rijvaardigheid. Dan betaalt de bestuurder zelf alle kosten van het onderzoek. Dit geldt ook als iemand twee keer eerder bij het CBR is geweest voor een educatieve maatregel gedrag. In andere gevallen betaalt de aanvrager een deel van de kosten.

Wetswijziging: aanpassing rijbewijsregels elektrische en hybride distributievoertuigen.

Per wanneer: 1 januari 2016.

Sinds 31 maart 2010 gold voor elektrische en hybride voertuigen voor distributievervoer de regel dat je met een toegestane maximummassa van 3.500 tot maximaal 7.500 kilogram met een rijbewijs B mocht rijden. De reden was dat een elektrisch voertuig met een maximum massa van 3.500 kg door het loodzware accupakket eigenlijk te zwaar werd voor alleen rijbewijs B. Uit testen bleek echter dat elektrische en hybride bestelauto's bij bijvoorbeeld distributie-inzet gewoon aan de normale eisen kunnen voldoen, waarmee de regel werd teruggedraaid.

Wetswijziging: Koplampen twee- en driewielers automatisch aan.

Per wanneer: 1 januari 2016.

Alle nieuw geregistreerde voertuigen uit de L-categorie (twee- en driewielers) dienen vanaf 1 januari 2016 te zijn voorzien van Automatic Headlights On (AHO). Dat betekent dat de koplamp automatisch brandt wanneer de motor draait en bij een elektrisch aangedreven voertuig wanneer de hoofdschakelaar aanstaat.

Wetswijziging: Huftergedrag aanpakken.

Per wanneer: 1 januari 2015.

Sinds 1 januari 2015 zijn 23 verkeersovertredingen die daarvoor vielen onder de wet Mulder bij het strafrecht ondergebracht. Het betreft verkeersregels die de verdere verhuftering van het verkeer moeten tegengaan.

Wetswijziging: Stapvoets bestaat niet meer.

Per wanneer: 1 januari 2013.

Per 1 januari 2013 is het het woord 'stapvoets' in artikel 45 vervangen door: 15 km per uur.

Wetswijziging: aanpassing borden ten behoeve van kleurenblinden.
Per wanneer: 1 september 2012.
Vanaf 1 september 2012 kunnen wegbeheerders verkeersborden voorzien van een dunne witte rand zodat kleurenblinden de borden beter kunnen begrijpen en de borden voor iedereen beter opvallen. In Nederland zijn naar schatting 700.000 kleurenblinden, voor wie dit een belangrijke wijziging is.

Wetswijziging: 130 km/uur de nieuwe norm.

Per wanneer: 1 september 2012.

Voormalig minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vond dat het wel een tandje sneller mocht en paste per 1 september 2012 de maximumsnelheid op de autosnelwegen aan naar 130 km/uur. Alleen waar 130 niet mogelijk is vanwege het milieu en de verkeersveiligheid geldt een lagere maximumsnelheid.

Wetswijziging: Verbod doorsnijden rouwstoet.

Per wanneer: 1 juli 2010.

Vanaf 1 juli 2010 mag een rouwstoet door het overige verkeer niet meer doorsneden worden. De nieuwe verkeersregel geldt alleen op gelijkwaardige kruisingen, dus kruisingen zonder verkeerslichten, voorrangsborden of haaientanden.
Op deze datum werd overigens een hele reeks maatregelen van kracht, waaronder een aantal waarvan je je afvraagt wat voor zin ze hebben. Zo mogen fietsen vanaf deze datum zijn voorzien van richtingaanwijzers, maar sindsdien is er geen fiets mee uitgerust (of hebben we dat mis?).
Wél essentieel zijn de regels betreffende het rijden over een zogeheten Puntstuk (een vlak op het wegdek op de plaats waar wegen zich splitsen of bij elkaar komen). Puntstukken mogen, net als verdrijvingsvlakken, niet gebruikt worden. Er zijn twee uitzonderingen. De eerste: Als een puntstuk in een spitsstrook ligt, mogen de bestuurders die deze spitsstrook volgen, wel over het puntstuk heen rijden. De tweede: Bestuurders van lijnbussen, trams en andere voertuigen die gebruik mogen maken van een busstrook of busbaan mogen wel over verdrijvingsvlakken en puntstukken rijden die in een busstrook of busbaan liggen.

Wetswijziging: Meerdere wijzigingen.

Per wanneer: 1 april 2008.

Per 1 april 2008 is ook in één klap een aantal verkeersregels gewijzigd. Een aantal essentiële zijn: Op de rijbaan mogen bromfietsers en gemotoriseerde gehandicaptenvoertuigen voortaan 45 km/uur rijden, skaters mogen op het fietspad, speciale dagrijlichten mogen worden gebruikt, dimlichten hoeven niet meer aan wanneer de mistlampen branden, passagiers mogen alleen in een auto worden vervoerd op een échte zitplaats die gemaakt is voor het gebruik door volwassenen tijdens het rijden, er is een aantal nieuwe strepen op de weg mogelijk (waaronder de dubbele witte middenstrepen met groene kleur ertussen voor maximaal 100 kilometer per uur en de dubbele witte middenstrepen zonder groene kleur voor 80 km/uur), tijdelijke verkeerstekens gaan boven andere verkeerstekens, elektronische verkeersborden (matrixborden) hebben dezelfde betekenis als 'gewone' verkeersborden en het begrip Puntstuk wordt ingevoerd (zie ook hierboven).