Ruud Rutten: 'De FAM is de belangrijkste brancheorganisatie voor de grote opleiders en zeker voor de beroepsopleidingen.'
Ruud Rutten: 'De FAM is de belangrijkste brancheorganisatie voor de grote opleiders en zeker voor de beroepsopleidingen.'

FAM kan volgens voorzitter groeien naar 50 leden

'We moeten ervoor zorgen dat de FAM de FAM blijft'

De FAM heeft eind deze maand een ledenvergadering waarin het zich onder andere buigt over een nieuw meerjarenplan. Voor voorzitter Ruud Rutten wordt het een belangrijke vergadering. "We willen toe naar vijftig leden."

In je column verder op in deze editie schrijf je dat er een nieuw meerjarenplan in de maak is voor de FAM. Dit wordt eind september gepresenteerd. Kun je aangeven welke drie prioriteiten er wat jou betreft zijn?

"De eerste is FAM nog beter op de kaart zetten in Nederland. Iedereen kent ons: CBR,CCV, I&M, IBKI, VRB, BOVAG enz. We hebben hier als FAM enorm veel tijd in geïnvesteerd. In iedere werkgroep of commissie is de FAM nadrukkelijk aanwezig. En overal zitten onze specialisten aan tafel."

"De tweede is dat het bestuur nog krachtiger moet worden. Ik wil dit graag weer uitbreiden naar vijf personen. Ieder bestuurslid moet een strak takenpakket krijgen met daaronder een commissie."

"Ik wil graag dat de FAM uitgroeit tot ongeveer 50 leden en ik ben ervan overtuigd dat dit ook gaat gebeuren. De FAM is de belangrijkste brancheorganisatie voor de grote opleiders en zeker voor de beroepsopleidingen. Binnen de FAM zit zo veel kennis en ervaring, daar kan iedereen wat van leren. We worden daardoor nu ook interessant gevonden door transport- en logistieke organisaties, zoals TLN, SOOB en de vakbonden. We moeten nu dan ook een volgende stap gaan maken. Laat ik duidelijk zijn: niet iedereen kan lid van de FAM worden. Maar diegenen die aan de criteria in het beleidsplan voldoen, moeten wat mij betreft welkom zijn."

Dus ook grote, professionele rijscholen die alleen consumentenrijbewijzen doen?

"Wat mij betreft is dat een optie, mits deze voldoen aan onze criteria. Ook binnen de FAM worden veel particulierenrijbewijzen verzorgd en ook hiervoor hebben we een apart bestuurslid voor in gedachten dat deze commissie weer gaat aansturen."

Moet je überhaupt blijven inzetten op alleen grote rijscholen of zijn er ook andere criteria voor het lidmaatschap van de FAM denkbaar, bijvoorbeeld een slagingspercentage 10 procent hoger dan het kringgemiddelde?

"Ja, vind ik wel. De FAM is nu de brancheorganisatie voor grote opleiders die meerdere categorieën verzorgen. Tijdens een vergadering gaat het vooral over beroepsopleidingen. Kleine opleiders en zeker de zzp'er zal zich hier niet thuis voelen vanwege de onderwerpen die vaak niet interessant zijn voor een B-opleider. Uiteraard kijkt de FAM ook wat dit betreft naar haar lidmaatschapseisen en ook hier zullen wat wijzigingen komen met het oog op de toekomst."

Aan ambitie bij jou geen gebrek en dus is deze vraag gerechtvaardigd: is het geen goed idee dat FAM hét kwaliteitskeurmerk in de branche wordt?

"Nee, dat gaat niet, want we hebben in deze branche nu eenmaal te maken met grote, middelgrote en kleine rijscholen. En trouwens, er wordt door de FAM, VRB en BOVAG gewerkt aan een branchebreed keurmerk."

Dan komen we bij de achilleshiel en dat is het vetorecht: leden kunnen iemand die ze niet wensen de toegang weigeren. Zit dat de FAM bij een gewenste groei niet enorm in de weg?

"Het woord vetorecht is niet van toepassing, want zo staat het nergens omschreven. Maar ik ontken niet dat dit in het verleden vaker is voorgekomen. Hier willen we dan ook graag vanaf als bestuur. Let op: wij willen groeien met leden die iets toevoegen aan de FAM. Dat betekent kennis hebben en delen, actief meedoen, een fijn lid zijn dat past binnen de FAM-familie en vooral ook een collega die op een nette manier zijn vak uitoefent en gewaardeerd wordt door zijn collega's alsook binnen de markt."

Stel dat de leden eind september zeggen: dank je wel Ruud voor alle inspanningen, maar aan dat vetorecht gaan we niet tornen. Kan dat een reden zijn om je voorzitterschap te heroverwegen?

"Dat zou pijn doen en ik verwacht het niet, maar de leden hebben het laatste woord. Het zou de FAM ook in de weg gaan staan in de toekomst. Met haar groeiambities en de gesprekken met andere partijen zal de vraag steeds vaker worden gesteld of de FAM wel een echte brancheorganisatie is. Maar stoppen? Nee, daar is iets meer voor nodig. De FAM en de kansen die er voor ons liggen de komende jaren gaan mij nu nog te veel aan het hart. Wanneer ik wel klaar ben? Er staat een nieuwe generatie klaar en als die is ingewerkt, kunnen ze taken overnemen. Over drie jaar het stokje overdragen? Dat zou best weleens kunnen."

Stel dat de FAM over drie jaar inderdaad vijftig leden heeft. Wordt dan niet het wezen van de FAM – dat familiegevoel – geweld aangedaan?

"We moeten ervoor zorgen dat de FAM de FAM blijft. Samen vergaderen in één zaal, voor de vergadering samen lunchen, na afloop een gezamenlijke borrel en netwerken, dat zijn onze kroonjuwelen en dat moet allemaal blijven. Ik wil geen FAM die alleen contact onderhoudt met de leden via e-mail."

FAM werkt innig samen met de VRB. Sluit jij een fusie met de VRB uit?

"Ja. Ik heb alle respect voor het werk en de inzet van de VRB en ik werk graag samen met de VRB. Dat steek ik niet onder stoelen of banken. Maar een fusie, nee, daar zijn de verschillen te groot voor. Wij respecteren elkaar en elkaars standpunten en dat geldt net zo goed voor de BOVAG die op veel vlakken een andere visie heeft dan de FAM. We werken heel goed samen, maar daar houdt het op."

De afgelopen paar jaar heeft FAM (lees: jij) zich behoorlijk gemanifesteerd in het overleg met andere brancheorganisaties, CBR en ministeries. Dat is best opmerkelijk voor een vereniging met maar dertig leden. Waar is dat aan te danken?

"Aan de enorme investering die de FAM, zowel het bestuur als de leden, heeft gedaan. We hebben overal ons gezicht laten zien, vragen geen onmogelijke dingen, stellen geen onhaalbare eisen en we komen met argumenten die we kunnen onderbouwen met feiten en kennis. En we pleiten altijd voor structureel en gedegen overleg, dat is ook belangrijk. Samen bereik je iets."

Nu we het daar toch over hebben: jij laat altijd weten dat er veel vooruitgang wordt geboekt, maar inmiddels zijn we nog niet veel verder dan twee jaar geleden toen het startdocument verscheen. Waar baseer jij dat ongebreidelde optimisme op?

"Dat zal ik je uitleggen. Eigenlijk ben ik helemaal geen rasoptimist, eerder integendeel. Ik weet niet hoe vaak ik gedacht heb: Ruud, stop hiermee. Maar mijn passie was de drijfveer om iets te doen aan al die kromme zaken in de branche. Mijn mening is in de eerste plaats gebaseerd op die hardwerkende collega's in de kring Venlo. Dan word je voorzitter van de FAM, kom je in gesprek met de VRB en BOVAG en we vonden elkaar en schreven gezamenlijk het startdocument. Daarmee vinden we gehoor bij het CBR. Eerst bij Susi Zijderveld en René Claesen en na het vertrek van Susi vonden we gehoor bij Petra Delsing en René en het management van het CBR. Alle kritiek, valse oordelen, aannames en vreemde suggesties op vooral social media ten spijt hielden we onze standpunten overeind en hebben we doorgebeten."
"Toen kwamen de gesprekken met I&M. Dat was ook weer knokken en met passie en feiten de boel overtuigen en daarna weer hetzelfde bij Kamerleden. Het ging steeds beter en we kregen en krijgen steeds meer steun. Je krijgt het gevoel dat je met zijn allen stappen maakt. Klopt, dit is een gevoel. Maar alles in mij zegt dat ik geen enkele reden heb om te twijfelen aan de goede afloop. We hebben nog niks, maar mijn gevoel met deze partijen is goed en die geeft veel vertrouwen op een mooie toekomst voor deze branche."