Afbeelding
Foto: NKC

Duidelijkheid rondom Code95

BOVAG sprak afgelopen maand met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over de gevolgen van een aanstaande wetswijziging rond Code95. Minister Cora van Nieuwenhuizen kondigde aan dat onder invloed van Europese regels de uitzonderingspositie voor oudere beroepschauffeurs komt te vervallen.

In Nederland hebben chauffeurs met een C- en/of D-rijbewijs, die geboren zijn voor 1 juli 1955, een tijdlang vrijstelling gekregen van nascholing. Zij mochten tot 1 juni 2015 Code95 op hun rijbewijs laten bijschrijven, maar dit blijkt in strijd met EU-regels en Nederland is het enige land waar deze vrijstelling is gegeven. De minister dient daarom dit wetsvoorstel in en dat was ook bekend bij alle betrokken organisaties.

Vanaf 2020

De verwachting is dat de wetswijziging per januari 2020 ingaat. Is iemand voor 1 juli 1955 geboren, dan moet het rijbewijs met Code95 omgewisseld worden voor een rijbewijs zonder vermelding. Chauffeurs moeten 35 uur nascholing volgen om voor een periode van vijf jaar weer Code95 bij te laten schrijven. De nascholingsopleidingen komen in vele soorten en maten, maar BOVAG adviseert voornamelijk aandacht te besteden aan verkeersveiligheid en bijvoorbeeld de moderne, intelligente hulpsystemen (ADAS). De overheid stuurt alle branchepartijen en chauffeurs, op wie de wet van toepassing is, een brief met alle informatie.

Verkeersveiligheid

Het ministerie roept de opleiders op om zich voor te bereiden en relevante nascholing aan te bieden. De plannen hebben stof doen opwaaien in de transportbranche, waar momenteel een groot personeelstekort heerst. BOVAG vindt dat verkeersveiligheid en de kwaliteit van nascholing voorop moeten blijven staan. Branchemanager Jos van den Broek van BOVAG Rijscholen: "We zien ook oplossingen in het wegwerken van de examenachterstanden bij het CBR, waardoor sneller nieuwe chauffeurs de branche in kunnen stromen. Daarover zijn we met de overheid en het CBR in gesprek."


Campercursus groot succes

Het aantal clubleden dat een camperrijvaardigheidstraining via de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) heeft gevolgd, is dit jaar al met 23 procent gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Deze training is een samenwerking tussen NKC en 20 BOVAG-rijscholen.

In mei 2017 startten NKC en BOVAG een pilot met meer dan 300 zeer tevreden deelnemers. De trainingen in het voorjaar van 2018 waren al snel volgeboekt en ook het najaar loopt vol. Inmiddels is gestart met het samenstellen van het programma voor 2019, waarvoor NKC heeft besloten door te gaan met de huidige groep rijscholen en deze groep voorlopig niet uit te breiden. Geïnteresseerde instructeurs (WRM C) kunnen zich wel aanmelden om - tegen vergoeding uiteraard - de deelnemende rijscholen te ondersteunen tijdens een of meerdere trainingen.