Het was een hete, goede en drukke zomer

Wat was het een mooie zomer en wat mij betreft teken ik voor de komende 10 jaar voor dit mooie zomerweer. En u vraagt zich mogelijk af of overal de stekker is uitgegaan? Nou, niet dus. Ik denk niet dat ik het ooit zo druk heb gehad in eerdere zomerperiodes. Druk waarmee? Met heel veel verschillende zaken. Leuke zaken, gezellige zaken, maar vooral branchegerelateerde zaken.

Ik heb deze zomer onder andere gebruikt om wat FAM-leden alsook niet-FAM-leden te bezoeken. Verder heb ik eens andere oproepplaatsen dan het mij bekende Venlo bezocht. Gewoon om eens te zien welke verschillen er zijn met Venlo. En die zijn er. Laat ik alleen al noemen dat er in Venlo met volle bezetting ongeveer 8 examinatoren zitten en in Rijswijk 40.
Verder ben ik een dag met Theo Vuijk, rijschoolhouder in Den Haag en columnist van Rij-instructie, opgetrokken. Theo is een gepassioneerd ondernemer en vooral rijschoolhouder in hart en nieren. Het was heerlijk om een dag over allerlei facetten in de branche te praten.

Verder was er ons jaarlijkse 'met de benen op tafel'-gesprek met het bestuur van de FAM en de directieleden van het CBR. Open en eerlijk terug- én vooral vooruitkijken. Waar willen we heen en wat kunnen we onderweg naar het doel voor elkaar betekenen. Het was prettig om ook hier personen te spreken die het beste met elkaar en met de branche voor hebben, ook al wordt er weleens anders gesuggereerd.

Dan natuurlijk de FAM als brancheorganisatie. Voor mij is de FAM momenteel de belangrijkste en meest vooruitstrevende belangenvereniging van Nederland in ons vakgebied. Momenteel is de FAM toe aan een nieuw beleidsplan voor 2019-2024. Met mijn medebestuurders hebben we een plan opgesteld dat we de leden gaan voorleggen. Dat was een grote klus, maar wel een klus die we met veel plezier doen om de FAM weer toekomstbestendig te maken. En die toekomst is veelbelovend met een aantal veranderingen en toevoegingen waardoor we nog sterker en daadkrachtiger kunnen handelen als organisatie.

Uiteraard kwamen er ook nog andere, niet-geplande, vergaderingen en ontmoetingen voorbij. Zoals het verhaal Code 95 voor chauffeurs die geboren zijn voor 1955. Weer goed voor tweehonderd kilometer van Venlo naar Den Haag. Door onze specialist Petra Knol werd duidelijkheid verschaft en aan de hand van het dossier en notulen werd ook hier weer vakkundig tekst en uitleg gegeven aan alle betrokkenen. Ook waren er meerdere bezoeken aan 'de politiek' in Den Haag, maar daarover meld ik later meer.

Ook heb ik verschillende leden van de FAM bezocht en het is fantastisch om van iedereen te horen over de bakken werk die momenteel binnenstromen. Ik hoor alleen maar positieve geluiden, voor alle categorieën. Iedereen moet alle zeilen bijzetten om aan alle aanvragen te kunnen voldoen. Inmiddels is het goed in het achterhoofd te houden dat we intussen wel scherp moeten blijven. We mogen niet achteroverleunen omdat het nu goed gaat. We zitten namelijk nog steeds met dezelfde problemen als vijf jaar terug, laten we dat niet vergeten. Niet verslappen, maar druk op de ketel houden.

Ondertussen heb ik natuurlijk ook nog mijn eigen rijschool in het Venlose. Ook mijn medewerkers hebben recht op aandacht en belangstelling. Ik vind het dan ook erg prettig om na een aantal dagen van hotel naar hotel en van meeting naar meeting te rijden een moment van rust te hebben en heerlijk bij te praten met mijn medewerkers over hun ervaringen. Lekker kandidaten spreken aan de balie en adviseren.

Ruud Rutten,
voorzitter FAM