Geven wij les aan kleuters of volwassenen?

Onlangs stonden er met regelmaat berichten in de landelijke dagbladen over het feit dat kleuters niet altijd klaar zijn voor het basisonderwijs. Met regelmaat zijn zij nog niet zindelijk, niet altijd even sociaal en de ouders staan bij een tegenslag(je) direct aan de poorten van de school of, erger nog, bedreigen de leerkracht van hun kind.

Daarbij verliezen zij uit het oog dat door de veranderende samenleving dit soort problemen juist ontstaan.
Ouders die beiden werken, 's avonds vermoeid thuis komen en dan daar eveneens vermoeide en dreinende kinderen aantreffen. Dat is alvast geen recept voor een harmonieus samenzijn voor de resterende tijd van de dag. Laat staan voor aandacht en goede gesprekken met je kind, waarbij er behalve op school thuis eveneens iets geleerd kan worden. Maar dit speelt niet alleen op basisscholen. Ook in de wereld van de rijinstructeur worden wij ermee geconfronteerd dat alles vooral zonder indringende gesprekken en rustige uitleg zou moeten gaan. Het gros van de leerlingen wil slechts de turbotheoriecursussen volgen, waar ze de hele dag worden afgeblaft en toegeschreeuwd en volgestopt met rare trucjes om de verkeersregels te onthouden, zonder daar nu eens een rustige en gedegen onderbouwing voor te geven.

Laatst zei een leerling beledigd tegen mij dat zijn vorige rijschool (waarom was hij daar dan toch weggegaan?) tenminste trucjes gaf, zoals bijvoorbeeld de term 'suikerklontjes' in plaats van de 'blokmarkering'. De link met suikerklontjes en de toegevoegde waarde van deze benaming ontging mij ten volle. Een andere leerling sprak over een 'lief' licht en een 'boos' licht, waarmee hij aanduidde dat bij het afslaan bij een dergelijk verkeerslicht het rechtdoorgaandverkeer op dezelfde weg niet of wel gelijk groen licht kon krijgen. Zo ook de benaming 'boos' bord voor een parkeerverbod en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Is het nu de bedoeling dat wij in kleutertaal les gaan geven en moeten dan wellicht ook de theorieboeken herschreven worden? 16-jarigen zijn nog niet volwassen, 18-jarigen wel. Maar ooit was men dat pas op de leeftijd van 21 en mij lijkt dat toch een stuk beter. Want als je een volwassen taak zoals het autorijden wilt uitvoeren, dien je je ook volwassen te gedragen.

Eric Bakker,
voorzitter VRB