Kreukelzones

Uit onderzoek blijkt dat er met brommobielen niet extreem veel ongevallen gebeuren. Toch moet het overige verkeer vooral op wegen buiten de bebouwde kom beseffen dat een brommobiel langzamer rijdt dan het overige verkeer en dat het in de regel wordt bestuurd door senioren die een hoger risico op verwondingen lopen. Boven de 50 jaar is het risico op botbreuken relatief ook groter. Gelukkig is een brommobiel tegenwoordig ook voorzien van veiligheidsconstructies om de krachten op de passagier en dus het eventuele lichamelijke letsel zo beperkt mogelijk te houden. Een van die veiligheidsconstructies is de kreukelzone die de botsenergie moet opnemen of, beter gezegd, de klap moet opvangen. Daarom zijn goede kreukelzones van levensbelang. Botsveiligheid is een combinatie van kreukelzone, kooiconstructie, gordels en airbags. Voor de veiligheid van de inzittenden tijdens een frontale botsing is het van belang dat de voertuigconstructie voor de passagierskooi alle botsenergie absorbeert, zodat de overlevingsruimte in elke situatie is gegarandeerd.

Bij een snelheid van 20 km per uur kan een frontale aanrijding immers al dodelijk zijn. Voor een optimaal resultaat moet alles goed op elkaar zijn afgestemd. De meeste mensen voelen zich veilig met alle mogelijke veiligheidssnufjes zoals ABS, gordelspanners en allerlei airbagsystemen en deze toevoegingen verhogen natuurlijk de veiligheid, maar als de voertuigconstructie niet bestand is tegen de optredende botskrachten kan het toch nog slecht aflopen.

In dit geval was de zware vrachtauto geen partij voor de kleine brommobiel, die, qua veiligheid, toch niet de vergelijking met een echte auto kan doorstaan. Terwijl de bestuurder van een tweewielige bromfiets beseft dat hij uiterst kwetsbaar is, waant de bestuurder van een brommobiel zich binnen de carrosserie veilig. Maar dat is slechts schijnveiligheid.