Afbeelding
Foto:

Schijnveiligheid

In deze serie wordt een verkeersongeval aan de hand van politiegegevens geanalyseerd. Om de privacy van de betrokkenen zo veel mogelijk te waarborgen is het verhaal erachter bewerkt en zijn namen en plaatsnamen veranderd en eventuele kentekens onzichtbaar gemaakt.

In een flauwe bocht rijdt een splinternieuwe brommobiel zonder aanleiding op de verkeerde weghelft. Als een tegemoetkomende vrachtauto het voertuigje niet meer kan ontwijken, heeft dat voor alle partijen gruwelijke gevolgen.

Gezelligheid kent geen tijd

Na een gezellig dagje shoppen zijn 55-plussers Agnes en Thea in een uitgelaten stemming op weg naar een sfeervol restaurant waar ze met nog drie andere vriendinnen hebben afgesproken. Agnes en Thea zijn dol op sfeervolle gebouwen, antieke dingen en historische plaatsen. De afsluiting van vandaag wordt dan ook het etentje met vrienden in een romantisch restaurant met smeedijzer, leer en zware gordijnen. Supersfeervol dus.

Het tweetal babbelt er lustig op los en ze gaan zo in hun verhaal op dat Agnes, de bestuurder van de vierwielige bromfiets, er helemaal geen erg in heeft dat ze in de flauwe bocht naar rechts zomaar op de linkerweghelft terechtgekomen is. Dat komt omdat ze samen met Thea bezig is om iets uit haar tas achter in de brommobiel te pakken.

Onafwendbaar

Vincent rijdt in zijn vrachtauto met een gangetje van rond de 50 km/per uur. Hij heeft net een partij hout gelost en is onderweg om de vrachtauto terug te brengen. Hij is dan vrij tot dinsdag omdat hij morgenochtend met vrouw en kinderen voor een lang weekend naar een bungalowpark in Zuid-Limburg gaat. Vanavond een beetje bijtijds naar bed, denkt Vincent bij zichzelf en dan morgenmiddag lekker relaxen in het subtropisch zwemparadijs.

Omdat het erg rustig is onderweg verwacht hij met een half uurtje thuis te zijn. Hij wil net zijn vrouw bellen als hij recht voor zich een klein autootje naar zijn weghelft ziet sturen. Vincent denkt heel even dat het een grap is en laat zijn gas los, maar als het voertuig deze ramkoers consequent blijft aanhouden stokt zijn adem. In fracties van seconden gaat er van alles door hem heen en hij beseft dat hij eigenlijk geen kant op kan.
Naar de drassige berm is geen optie en als hij nu naar links stuurt gaat de brommobiel misschien juist net weer terug naar rechts waardoor het evengoed misgaat. In een poging het tij te keren trapt hij het rempedaal zowat door de bodemplaat. Te laat, want op dat moment boort de kleine auto zijn neus al in de voorkant van de vrachtauto, kaatst door de klap terug waardoor de achterkant omhoog wordt getild, waarna het voertuigje vervolgens met het dak tegen de voorruit van de vrachtauto slaat.
Met de neus omlaag stort het volledig verbrijzelde autootje vlak voor de vrachtauto omlaag en belandt daarna ondersteboven op zijn dak.
Dan staat de tijd stil.

Dodelijke afloop

Agnes overleeft het ernstige ongeval niet en Thea raakt zwaargewond, ook al droegen ze allebei de autogordel. Vincent houdt aan het ongeval ernstig psychisch letsel over. Onderzoek aan de tachograaf wijst uit dat de vrachtauto ten tijde van de botsing met een snelheid van niet meer dan 41 km/ per uur had gereden. De snelheid van de brommobiel kon niet worden achterhaald omdat het voertuigje geheel verbrijzeld was, maar gezien de wettelijk toegestane snelheid zal die niet boven de 45 km/per uur hebben gelegen. De plaatselijke maximumsnelheid is 50 km/per uur en de rijstroken zijn door middel van een doorgetrokken streep van elkaar gescheiden. Het fatale ongeval is niet aan Vincent te wijten geweest. Zijn snelheid was niet te hoog, zijn plaats op de weg correct en de vrachtauto voldeed aan alle wettelijke en voertuigtechnische eisen. Omdat de brommobiel niet op zijn eigen weghelft reed kon André weinig anders doen dan remmen. Uitwijken was onmogelijk.

Afbeelding