Afbeelding

In de Opel Crossland X
zit je lekker hoog

Sinds ongeveer een jaar heeft Opel in de Crossland X een waardige opvolger van de weinig populaire Meriva. De Crossland heeft ten opzichte van de Meriva niet alleen een andere naam, maar is ook een compleet andere auto: een MPV tegenover een SUV. Als lesauto is er in elk geval niks mis mee.

Een Sports Utility Vehicle (SUV) als lesauto? Menigeen vraagt zich af of dat wel kan. Welnu, bij de lesautotestdag vorig jaar is de Nissan Qashqai gebombardeerd tot Lesauto van het Jaar, dus blijkbaar zijn we van die vraag af, want meer SUV dan dat gaat het niet worden.

Succes

Dat Opel de MPV voor een SUV inruilt, is niet zo gek, want de markt voor MPV's krimpt en die van de SUV's groeit. Of beter: die van de compacte (lees: betaalbare) SUV's bloeit volop. Gek is dat niet, want een compacte SUV is van binnen niet echt groot, maar door een slimme indeling en vooral veel hoogte heeft de bestuurder het idee in een veel grotere auto te rijden. Tel daarbij op dat een SUV er altijd beter uitziet dan een MPV en het succes is verklaard.
Op het eerste gezicht lijkt het vreemd dat Opel de Crossland naast de Mokka in het segment heeft. Want die is ongeveer even groot en ongeveer even duur. Maar Opel heeft er echt over nagedacht, want waar de Mokka meer een echte terreinwagen is (deze is ook leverbaar als 4WD) is de Crossland vooral een ruime, goed betaalbare auto die er ook nog eens aardig uitziet.

Veel ruimte

Voorin biedt de Crossland X veel ruimte. Heel fijn zijn de voorstoelen die zijn ontwikkeld in samenwerking met het Duitse instituut voor gezonde ruggen. Ze bieden daarom zeer veel verstelmogelijkheden en zitten uitstekend. Wanneer de voorstoelen niet helemaal op de achterste stand staan, resteert ook achterin voldoende ruimte voor in elk geval twee volwassenen. Staat de stoel wel naar achteren, en dat is het geval bij bestuurders die langer dan ongeveer 1,85 zijn, dan wordt de ruimte voor de benen achterin wel benepen. Bovendien kan er gekozen voor een uitvoering waarbij de achterste stoelenrij op rails staat, waardoor meer binnenruimte ontstaat.

Uitrusting

Door op alle modellen vrijwel dezelfde uitrusting te bieden, kan Opel tegen relatief gunstige prijzen opmerkelijk moderne techniek bieden. Dat maakt de topmodellen minder bijzonder, maar kleinere modellen zoals deze Crossland X juist heel veilig en modern. En vanaf de basisversie is het al dik in orde. Zo zit er een camera op die met de bestuurder meekijkt, zo nodig waarschuwt en zelfs kan ingrijpen als er gevaar loert. Ook is er natuurlijk een uitgebreid infotainmentsysteem (incl. Apple Carplay en Android Auto), een online-assistent (assistentie bij ongevallen of advies onderweg) en een wifi-hotspot in de auto. Bijzonder is verder het head-updisplay dat echt ideaal is. Hiermee worden de meest relevante gegevens geprojecteerd (zonder hinderlijk te zijn), waardoor je je blik op de weg kunt houden. Veiligheid voor alles. Normaal komen deze gegevens in de voorruit, maar in de Crossland is gekozen voor een net zo goede maar goedkopere oplossing, want hier dient een glasplaatje op de stuurkolom als schermpje.

Motoren

De Crossland is mede ontwikkeld door PSA, dat we kennen van Peugeot en Citroën. Dat betekent onder andere dat de Crossland ook over de motoren beschikt die PSA heeft. Dit betekent in het geval van de meest geschikte auto voor de rijscholenbranche een geweldige dieselmotor, want dieselen kun je aan de Fransen wel overlaten.
Er zijn drie opties om te dieselen: de 1.6 CDTI als 99- en 120-pk-uitvoering en als 1.5 CDTI die 102 pk levert. De laatste is de meest nieuwe in de range en is de beste keus. Gek genoeg wordt deze versie wel gecommuniceerd op de website, maar niet in de brochure.

Gevoelloos

Opel parkeert de Crossland X tussen een MPV en een SUV en dat zou kunnen betekenen dat ook de wegligging daartussenin zit. Niets is minder waar. De Crossland X stuurt gevoelloos licht en het koetswerk helt nadrukkelijk over in de bocht, zoals een ouderwetse SUV. Windgevoelig is de Crossland ook en ook is de draaicirkel meer dan gemiddeld. Is toch iets om rekening mee te houden.

Het head-updisplay.
Het dashboard ademt rust.
Er zijn verschillende combinaties in kleurstelling mogelijk.