Security by design

Security by design: regel al tijdens de ontwerpfase de beveiliging van een zelfrijdend voertuig. Daarvoor pleit Arjan Geluk, adviseur Software & Security van de internationale organisatie UL.

Bij de ontwikkeling van slimme mobiliteitstechniek hoor je nog vaak: 'O ja, security is belangrijk, maar dat regelen we later wel.' Maar als je een auto ontwerpt zonder sloten op de deuren, dan kun je die later moeilijk nog toevoegen.
Geluk: "Het is begrijpelijk dat participanten in een pilotproject complexe zaken even voor zich uit willen schuiven. Snelheid is belangrijk voor een pilotproject, ook om draagvlak te krijgen voor de innovatie. Security by design is een behoorlijke uitdaging en kost veel tijd. Zodra het concept succesvol lijkt en er een proof of concept is, moet je als het ware de stekker uit het project trekken. Dan begin je opnieuw en neem je security wél mee in het ontwerp. Uiteindelijk zullen hier standaarden en regels voor komen. Daaraan werken wij samen met de RDW, andere toezichtautoriteiten en organisaties uit de mobiliteitsbranche."