Jos van den Broek.
Jos van den Broek.

Fietsen en snorren op de rijbaan?

Het wordt steeds drukker op de fietspaden en vooral in steden kraakt de oude infrastructuur vaak in haar voegen. Volgens diverse gemeenten is de oplossing om snorfietsen naar de rijbaan te verplaatsen en daarvoor heeft de rijksoverheid intussen haar fiat gegeven.

Daarnaast is wettelijk bepaald dat snelle elektrische fietsen (speed pedelecs) in de bebouwde kom ook op de rijbaan moeten. BOVAG spreekt zich nadrukkelijk tegen deze beide maatregelen uit: hoewel het veiligheidsgevoel voor normale fietsers op het fietspad wellicht verhoogd wordt, komt de verkeersveiligheid op de rijbaan hiermee fors in het geding. Snorfietsers worden dan wel verplicht een helm te gaan dragen daar waar zij de rijbaan op moeten (en op andere plekken geldt die helmplicht dan weer niet…), het grote snelheidsverschil met het overige verkeer blijft en een helm voorkomt niet dat de snorfietser wordt overreden door een bus of vrachtwagen. Voor speed pedelecs wees recent praktijkonderzoek uit dat zich elke twee kilometer een gevaarlijke situatie voordeed en dat deze snelle fietsers in veel gevallen toch maar het veiligere fietspad opzochten. Wat BOVAG betreft horen snorfietsen en speed pedelecs op het fietspad thuis, kan daar alleen in 30 km-zones een uitzondering op worden gemaakt en moet er werk worden gemaakt van het verbeteren van de infrastructuur voor tweewielers. Bovendien kan het niet zo zijn dat elke gemeente haar eigen verkeersregels gaat bepalen.


Jos van den Broek is nieuwe
branchemanager

Onlangs is Jos van den Broek bij BOVAG in dienst getreden als nieuwe manager voor de afdeling Rijscholen en hij volgt daarmee Christa Grootveld op. Christa combineerde haar activiteiten voor de rijschoolbranche met de afdeling Gemotoriseerde Tweewielers. Die verdeling is nu losgelaten en Jos richt zich volledig op de rijscholen.

Naast de motor-, brom- en snorfietsen gaat Christa Grootveld ook aan de slag voor de 'normale' fietsen en dat is een combinatie die binnen BOVAG voor de hand ligt. De afdeling Fietsbedrijven telt ongeveer 800 leden en kent veel overlap met de gemotoriseerde tweewielers. Die overeenkomsten waren er met de rijscholenbranche veel minder, waardoor de beschikbare tijd hiervoor niet voldoende bleek. Vandaar ook het besluit om voor BOVAG Rijscholen een specifieke manager aan te stellen in de persoon van Jos van den Broek. Hij is geen onbekende in de branche gezien zijn werkzaamheden voor het Instituut voor Duurzame Mobiliteit, dat onder Auto Recycling Nederland valt.