Een fijne vakantie allemaal

Op het moment dat ik deze column schrijf is het eind juni. Voor velen het moment dat de vakantie er langzaam aan zit te komen.
Heerlijk toch, vakantie in het verschiet. Even uitblazen en genieten van je dikverdiende rust. Voor mij persoonlijk zit de vakantie er alweer op. Ik was in de VS, samen met mijn gezin, een vakantie die ik mijzelf heb gegund omdat ik 40 jaar in het vak zit. In de VS viel mij de ongekende discipline in het verkeer op. Niemand maakt zich echt druk op de snelweg. Als iemand moet invoegen, schuift iedereen op, iedereen houdt zich aan de snelheid en mensen hebben respect voor elkaar. Niemand haalt het in zijn hoofd om niet bij een oversteekplaats te stoppen of om een voetganger te hinderen. Petje af voor de Amerikanen in het verkeer. Daar kunnen wij nog veel van leren.
Uiteraard laat ook Nederland je niet helemaal los tijdens de rustmomenten. Natuurlijk volg je het nieuws over onze branche via de social media, mail en app. Dit kan ik toch niet helemaal laten, ondanks dat ik mijn vrouw beloofd had dat niet te doen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Ik las daar onder meer een discussie over wat te doen met de lesprijs. Brandstofprijzen die de pan uit rijzen, alsmaar oplopende kosten, en last but not least onze medewerkers en ondernemers zelf willen er toch ook wel weer een keertje op vooruit gaan? Het vervelende is natuurlijk wel weer dat wanneer je als serieuze ondernemer wat aan je kostprijs wilt doen, er altijd wel weer iemand in jouw omgeving snel weer een paar lessen met theorieboek weggeeft, zodat jij weer gaat twijfelen of het wel verantwoord is om de stijgende kosten door te berekenen.

Wat mij in deze verbaast is dat in de discussie velen in deze branche weten hoe het beter en anders kan. En het zijn altijd dezelfde mensen waar wij ons tegen moeten verdedigen. En met wij bedoel ik de brancheorganisaties FAM, BOVAG, VRB, belangenorganisatie LBKR, het CBR en IBKI. Al die organisaties zijn bezig om een goede branche neer te zetten. Meningen lopen soms gelijk en soms ook niet, maar dat is het gemeenschappelijke doel: een betere branche. Om die reden snap ik al die zure kritiek ook niet. Begrijp me goed: kritiek mag en daar worden we niet slechter van, maar ongefundeerde meningen en zelfs schofferingen, daar kan ik slecht tegen.

Gelukkig is het maar een kleine groep. Want laten we eerlijk zijn: de grootste groep opleiders hoor je nooit. Dat zijn de opleiders die altijd hard werken voor hun kandidaten. Dat zijn de opleiders tegen wie ik wil zeggen: jullie verdienen beter dan een slecht imago van de branche en alles wat ik voorbij zie komen op social media. Jullie verdienen waardering voor wat je doet, dat mag best eens gezegd. Waardering voor het feit dat jullie allerlei soorten kandidaten opleiden tot een goede en veilige automobilist.

Het zijn meteen ook de opleiders die tegen mij zeggen: 'Ruud, leuk dat je allemaal doet wat je doet, maar in deze branche verandert er nooit iets.' Dat geloof ik echter niet. Ik, en met mij al die organisaties die ik hierboven heb genoemd, blijven er hard aan trekken om kwaliteit te laten zegevieren. Ik snap natuurlijk wel wat jullie zeggen. Kijk de geschiedenis er maar op na, waarin om de haverklap verhalen verschijnen over fraude, belastingontduiking, ondernemers die het niet zo nauw nemen met hun leerlingen en instructeurs die zich laten betalen met bepaalde handelingen.
Die verhalen zijn de reden waarom je op je vakantie niet durft te vertellen dat je een rijschool bestiert. Wat van de gekke is. Maar weet wel: die verhalen zijn niet dé branche. De branche, dat zijn jullie. En daarom wil ik jullie vragen: leg je er niet passief bij neer, want het gaat ook om jouw boterham. De tarieven en omstandigheden waar jullie onder moeten presteren zijn niet waardig en dat moet doordringen. Jullie verdienen beter voor wat je doet voor deze maatschappij en de verkeersveiligheid in Nederland. Laat je horen, steun alle organisaties die knokken voor een betere branche en laat zien dat deze branche voor het overgrote deel bestaat uit goede, welwillende ondernemers die het beste voor hebben met de verkeersveiligheid in Nederland. Daar doen we het voor.

Een fijne zomer allemaal.

Ruud Rutten,
voorzitter FAM