Afbeelding
Foto:

Rijscholenbranche bestaat vooral uit parttimers

80 procent heeft minder dan veertig examens per jaar

Met de uitspraak van het CBR dat de wachttijden mede oplopen door slecht presterende rijscholen, hebben we de open data van het CBR van eind maart eens tegen het licht gehouden. De resultaten geven een aardig kijkje in de staat van de branche op dit moment. Een aantal feiten op een rij.

Minder rijscholen

Er zijn minder rijscholen. Over 2016 noteerden we 6.939 rijscholen, dit jaar zijn dat er 6.818. Er zijn dus 121 rijscholen verdwenen.

Franchiseorganisaties zijn niet zo groot

Vorig jaar publiceerden wij een overzicht van het aantal examens dat de drie belangrijkste franchiseorganisaties afnamen. Deze drie lijken grote partijen, maar in aandeel valt het allemaal best mee. De ANWB rijscholen deden in 2017 samen 8.275 examens, wat bij 215.688 eerste examens neerkomt op een percentage van 3,85. De NXXT rijscholen zijn goed voor gezamenlijk 2.232 examens, zijnde 1,03 procent, en de LesGO rijscholen deden 1.321 examens. Dat komt neer op een percentage van 0,61 procent.

Minder fulltimers

Vorig jaar concludeerden we dat twee op de drie rijscholen niet fulltime rijles geven. Die conclusie baseerden we op het aantal rijscholen dat minder of zelfs veel minder eerste examens afneemt dan veertig. Veertig examens op jaarbasis bij gemiddeld veertig rijlessen is namelijk een fulltimebaan. Nota bene: we kunnen begrijpen dat hierop wordt afgedongen, want er zijn ook herexamens en wellicht worden veel andere soorten examens afgenomen. Maar gemiddeld genomen is dit een veilig uitgangspunt.
Hoe dan ook is het aantal rijscholen dat minder dan veertig eerste examens doet beduidend minder geworden, want van de 215.688 eerste examens is maar liefst meer dan 80 procent afgenomen door een rijschool die minder dan veertig examens per jaar afneemt. Opmerkelijk en zelfs spectaculair is dat rijscholen die tussen de één en tien examens afnemen ruim 28 procent van het totaalaantal examens voor hun rekening nemen. Dat is het grootste part in de taartgrafiek op deze pagina. Bij de rijscholen tussen tien en twintig examens gaat het om 22,09 examens, hetgeen betekent dat meer dan de helft van de examens wordt afgenomen door een rijschool die minder dan twintig eerste examens per jaar doet. En er zijn dertien rijscholen die geen eerste examens afnamen. Deze rijscholen leven dus alleen bij naam, maar zijn verder schijndood.

Driehonderd rijscholen nemen 32 procent examens af

In Nederland zijn driehonderd rijscholen die meer dan honderd eerste examens per jaar afnemen, althans, dat deden ze in 2017. Deze rijscholen zijn per jaar goed voor 69.664 eerste examens en dat is 32 procent van het totaalaantal eerste examens. Gemiddeld zijn deze rijscholen hiermee goed voor iets meer dan 31 examens per jaar per rijschool.

30 procent zit boven 60 procent slagingspercentage

Uit de cijfers blijkt dat inderdaad 20 procent van de rijscholen een slagingspercentage heeft lager dan 30 procent. Volgens het CBR is dit een van de oorzaken van de oplopende wachttijden bij de examens. Duiken we wat dieper in de cijfers, dan rollen er een paar opvallende cijfers uit. Allereerst heeft 30 procent van de rijscholen een slagingspercentage dat hoger ligt dan 60 procent en 50 procent zit tussen 30 en 60 procent. De groep met een slagingspercentage tussen 50 en 60 procent is met 21 procent het grootst.

Grote rijscholen presteren beter

Verder blijkt – en dat is het meest opmerkelijke - dat het slagingspercentage van de driehonderd rijscholen met meer dan honderd examens hoger ligt dan van de rijscholen met minder examens: 53, respectievelijk 47 procent. Verder zijn er zeventig rijscholen met meer dan veertig eerste examens per jaar met een slagingspercentage van minder dan 30 procent. De rijscholen die zich presenteren onder de naam iQdrive Rijopleidingen presteren met een slagingspercentage van 26 procent het slechtst, met op de tweede plaats RijLess.nl. Deze twee organisaties hebben meer dan tweeduizend examens en drukken het resultaat enorm.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding