Afbeelding
Foto:

Appen achter het stuur
wordt een misdrijf

Sinds de teams Verkeer van de politie op aangeven van het Openbaar Ministerie handheld bellen achter het stuur tot prioriteit heeft gebombardeerd, stijgt het aantal zogeheten staandehoudingen fors. Door minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wordt inmiddels gewerkt aan een hogere strafmaat in gevallen waarin het gebruik van een mobiele telefoon concreet gevaar oplevert.

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn 36.661 overtredingen wegens handheld bellen geconstateerd, ongeveer een derde meer dan de 27.029 in dezelfde periode in 2017, zo blijkt uit antwoorden van de minister op vragen van Remco Dijkstra (VVD). Dijkstra maakt zich grote zorgen over de honderden vrachtwagenchauffeurs die tijdens het besturen van hun truck aan het appen zijn. Naast meer staandehoudingen en nieuwe wetgeving om gevaarlijk gebruik harder aan te pakken, wordt er ook gewerkt aan een opvolger van de campagne 'Onderweg ben je Offline'. Er komt ook een beeldmerk dat, net als bij de Bobcampagne, langere tijd mee kan. Deze campagne gaat na de zomer van start en richt zich op alle verkeersdeelnemers in Nederland, dus ook op buitenlandse chauffeurs, laat Grapperhaus weten.

Proeven

Verder is de politie proeven gestart met nieuwe opsporingsmethodes die de pakkans verhogen. In Oost-Nederland draait een pilot met een speciale camera die constateert of iemand zijn smartphone achter het stuur gebruikt, er draait een proef om digitaal te handhaven op telefoongebruik in het verkeer en sinds kort zet de politie een speciale touringcar in om appende bestuurders van vrachtwagens én personenwagens te kunnen betrappen.

Stichting Yannick

Op het moment dat appen achter het stuur echt wordt aangepakt en een misdrijf wordt, gaat bij de Stichting Yannick de vlag uit. Deze stichting heeft via een petitie gehoor gevonden bij de politiek en bij de ministers Van Nieuwenhuizen en Grapperhaus.
De Stichting Yannick is vernoemd naar Yannick Frijns, die op 31 maart op 21-jarige leeftijd omkwam bij een ernstig verkeersongeval op Texel. Uit de feiten en naar de overtuiging van de ouders blijkt dat Yannick op een kaarsrechte weg met grote snelheid is aangereden door een automobilist die aan het appen was.

Overtreding

De officier van justitie, die met de ouders gaat praten, beoordeelt het ongeval als een overtreding van de wegenverkeerswet. De ouders en hun advocate Comans-Diesfeldt zijn het hier totaal niet mee eens en stellen dat er sprake is van een verkeersmisdrijf in de zin van artikel 6 van de Wegenverkeerswet. Zij zoeken de publiciteit en ze richten de Stichting Yannick op die tot doel heeft om het gebruik van de smartphone achter het stuur strafbaar te stellen en keihard aan te pakken.

Strafzaak

Er komt een strafzaak op grond van artikel 6, maar de rechter houdt een uitspraak aan en geeft ruimte voor extra onderzoek waarbij de tegenpartij probeert aan te tonen dat het geconstateerde laatste appgebruik niet plaatsvond ten tijde van de aanrijding. De rechtbank oordeelt ten slotte dat er sprake is van overtreding van artikel 5 van de Wegenverkeerswet (overtreding) en legt een taakstraf op en ontzegging van de rijbevoegdheid. De officier van justitie (op verzoek van de ouders) alsook de verdachte tekent hoger beroep aan. Uitspraak hierin is nog niet gedaan.
Inmiddels heeft de Stichting Yannick wel gehoor gevonden bij de politiek, met als gevolg dat er nu door de ministers Van Nieuwenhuizen en Grapperhaus wordt gewerkt aan een zwaardere strafmaat voor het gebruik van de smartphone achter het stuur.

Bewustwording

Frank Frijns is er blij mee, zo laat hij weten in verschillende media. "Ons streven is om via de stichting te komen tot bewustwording van de enorme gevaren van het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer, waardoor deze achter het stuur verdwijnt en het aantal verkeersslachtoffers drastisch zal afnemen."

Nationale Verkeersveiligheidsprijs

De ouders en advocate van Yannick Frijns namen op 26 april de Nationale Verkeersveiligheidsprijs 2018 in ontvangst tijdens het Nationaal Verkeersveiligheidscongres.