Afbeelding
Foto: Hans Peijs

'Examen met sirenes
is onuitvoerbaar'

De discussie over het invoeren van een onderdeel 'Omgaan met hulpvoertuigen met alarmsignalen' is als een jeugdpuistje: om de haverklap komt het weer terug. Dit is dan ook een vurige wens van de hulpverleners, maar er is maar een kleine kans dat dit gaat gebeuren. Want: onmogelijk en bovendien erg duur, daar zijn de meningen eensluidend over.

RTL Nieuws meldde onlangs dat de Nederlandse politiebond, de academie voor ambulancezorg, de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers, brandweerlieden aangesloten bij FNV én het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen een oproep doen aan de overheid om hoe te handelen bij nadering van een hulpverleningsvoertuig met optische en geluidssignalen een verplicht onderdeel te maken van het rijexamen B. Het blijkt namelijk dat veel bestuurders totaal niet weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Velen van hen raken in paniek en sommige overtreden allerlei verkeersregels om maar plaats te maken voor die wagen met dat angstaanjagende geluid en die blauwe zwaailichten. En dat laatste is nou net niet de bedoeling.

Reactie Eric Bakker, voorzitter VRB

"We hebben nog steeds geen verplicht opleidingstraject, dus we kunnen wel van alles en nog wat gaan verzinnen, maar het hangt en staat bij de speelruimte die de minister op dit onderdeel gaat toestaan of verplicht stellen. Verder blijft het een gegeven dat zolang er niets verplicht wordt gesteld mensen met de mond het gewenste antwoord geven, maar in de praktijk zaken toch niet op henzelf van toepassing zullen zijn."
"Om het rijden met optische signalen en alle toeters en bellen tijdens het examen verplicht te stellen, is een schier onmogelijke taak. Dat moet een onderdeel zijn van de rijopleiding en dat is dan ook alleen nog maar mogelijk in de praktijk wanneer je tijdens het lessen plekken kunt opzoeken waar de kans op het tegenkomen van deze voertuigen te verwachten is. Maar dan nog is er ook geen standaardgedrag voor te bedenken. Je bent hiervoor ook nog afhankelijk van de handelingen die andere weggebruikers vertonen."

Reactie Frank Hoornenborg, voorzitter BOVAG

"De branche onderzoekt samen met het CBR hoe we de opleiding en het te ontwikkelen vernieuwde examen beter op elkaar kunnen laten aansluiten. We denken dat te bewerkstelligen met het zogenoemde 7 stappenplan, waarin de opleiding een onderdeel moet worden van de eindbeoordeling, waarbij de kandidaat een portfolio moet opbouwen waarin o.a. ADAS, theorie in de praktijk, rijden in het donker, het vertonen van het juiste gedrag (hogereordevaardigheden), omgaan met voertuigen met zwaailicht en sirene et cetera aangeleerd kan worden."

Reactie Ruud Rutten, voorzitter FAM

"Het zou natuurlijk een grote aanwinst zijn om dergelijke zaken tijdens het examen te oefenen. Maar uiteraard is dit niet altijd mogelijk. Technisch gezien niet, maar financieel gezien natuurlijk ook niet. Je kunt namelijk niet op commando een ambulance of politieauto laten komen."

Reactie Chris Verstappen, directeur-uitgever VERJO voor verkeer en vervoer over de weg

"Ik heb eigenlijk maar één vraag: hoe zie je de mogelijkheid om zwaailichten te toetsen in het praktijkexamen?"

Nota bene: op de pagina's 16 en 17 staat een poster waarin schematisch is weergegeven hoe een automobilist dient om te gaan met de hulpverlener die komt aanstormen. Ons advies: hang deze op in de rijschool of, als u geen kantoor hebt, bespreek deze tijdens een les.