Iedere rijinstructeur moet het goede voorbeeld geven

Onlangs reed ik in de avonduren over de A30 en nam ik de afslag A1, richting Amsterdam. In de bocht zag ik opeens de zwarte hemel oplichten, alsof er brand of zo was. Het greep mijn aandacht en hield dat vast totdat bleek wat het was: een enorme lichtreclame van het bedrijf Tekstkar.

Ik sluit niet uit dat dit de grootste lichtreclame in Nederland is, maar je ziet steeds meer reclameborden langs snel- en andere wegen die de aandacht afleiden van de bestuurder. Altijd zijn ze groot en opvallend, meestal zijn er verschillende boodschappen die elkaar afwisselen en soms zijn er zelfs bewegende beelden te zien. Iedereen doet blijkbaar maar wat.
In opdracht van CEDR, het Europese platform voor samenwerking tussen de nationale Rijkswaterstaten, ontwikkelen SWOV, het Engelse TRL en het Belgische Vias Institute Europese aanbevelingen voor de vormgeving en plaatsing van reclameborden langs de weg, met als doel deze zo min mogelijk afleidend te laten zijn.

Dat is niks te vroeg, want met de afleiding langs de weg loopt het compleet uit de hand. En niet alleen met de afleiding langs de weg. De afleiding die veel mensen in de auto ervaren door hun smartphone is minstens zo erg, maar waarschijnlijk is het een veel groter probleem. Niet voor niets wil minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dit gaan verbieden. Of het ooit te controleren is, is nog maar de vraag, maar met een verbod zijn we wel een eind verder.

In dit verband vraag ik me af in hoeverre rijschoolhouders hiermee bezig zijn. Laatst vroeg ik aan een vriend van mijn zoon die bezig is om het rijbewijs te halen, of hij tijdens de rijles weleens is gewezen op de gevaren van het gebruik van de smartphone achter het stuur. Niet echt. Dat vind ik ongelooflijk. En nog ongelooflijker vind ik dat hij vertelde dat de instructeur tijdens de rijles vaak met zijn telefoon 'aan het klooien' is, appjes leest en stuurt en regelmatig wordt gebeld.
Nu is één rijschoolhouder natuurlijk niet maatgevend voor de mores in de hele branche. Gelukkig niet. Maar één is ook één te veel. En als ik al bij de eerste de beste vraag die ik stel aan een volstrekt willekeurige leerling dit hoor, dan weet ik wel zeker dat hij niet de enige is.

Het kan toch niet zo zijn dat instructeurs het verkeerde voorbeeld geven, ook al zitten ze niet echt in de bestuurdersstoel. Het is toch een kleine moeite om de smartphone niet te gebruiken tijdens de rijles, of alleen in uiterste nood?
Of ben ik nu heel erg in de war?