Afbeelding
Foto: Bergnet

Rijscholenbranche ontwikkelt bijscholing 'Bevorderen van veiligheid en doorstroming'

Volgende week is er in het Louwman Museum een bijzondere (besloten) bijeenkomst waar de rijscholensector laat zien dat het in staat is optimaal samen te werken om iets moois – iets unieks zelfs – te creëren. Het gaat om de bijscholingscursus U48-1 'Bevorderen van veiligheid en doorstroming' die hier wordt gedoopt. Deze cursus, die zich richt op het voorkomen van het stilvallen van een truck en meer specifiek op de grote rol die de bandenspanning hierin speelt, gaat waarschijnlijk veel files voorkomen. De cursus is ontstaan uit een samenwerking tussen Veronica Verkeersschool en VERJO, uitgever van verkeers- en vervoersleermiddelen.

Onder anderen enkele topambtenaren van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat, directeur Petra Delsing van het CBR en niet te vergeten Chris Verstappen van VERJO, Ernest Alvares van Veronica Verkeersschool en anderen uit de rijscholensector zijn van de partij om de introductie van deze bijscholingscursus luister bij te zetten.

Bandenspanning

De bijscholingscursus, die wordt aangeboden in het kader van het bijscholingstraject Code 95, richt zich op het voorkomen van stilstaande vrachtwagens en met name op de rol die een juiste bandenspanning hierbij speelt. Dit is namelijk een groot probleem. Naar schatting de helft van de ongevallen met vrachtwagens wordt volgens de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek veroorzaakt doordat er iets mis is met de banden. Uit gegevens van het platform Wegbeheerders ontmoeten Wegbeheerders (WOW) blijkt dat zeker een kwart van de vrachtwagens die met 'pech op de weg' stil komen te staan, wat over het algemeen verstrekkende gevolgen heeft voor de doorstroming, een relatie heeft met een bandenspanning die niet goed was.
Overigens: een niet-goede bandenspanning wordt nooit genoemd als oorzaak van een stilstaande vrachtwagen. In de fileberichten wordt vaak een verkeerd beladen vrachtwagen genoemd. Maar ook dat heeft een raakvlak met de bandenspanning.

Rijkswaterstaat

Hiermee is duidelijk dat er veel valt te winnen (lees: veel files kunnen worden voorkomen) door vrachtwagenchauffeurs te wijzen op een juiste bandenspanning (en veel meer over de banden) en hen bij te brengen dat ze deze regelmatig moeten controleren.
De opdracht voor het ontwikkelen van de bijscholingscursus komt van het platform WOW en Rijkswaterstaat en werd neergelegd bij directeur Ernest Alvares van Verkeersschool Veronica. Vervolgens is VERJO gevraagd de cursus 'Bevorderen van veiligheid en doorstroming' te ontwikkelen.

Taal van de band

De chauffeur leert in de cursus 'de taal van de band': wat betekent een bepaalde vorm van slijtage, wat doet de juiste bandenspanning met een band en - als gevolg daarvan - wat kan er gebeuren als de band niet de juiste spanning heeft alsook Incident Management, zijn onderwerpen die in zowel theorie als praktijk tijdens de tweedaagse bijscholingscursus aan bod komen.

Trots

De samenstellers van de nieuwe cursus, waarvan heel veel wordt verwacht binnen de branche, zijn trots op hun gezamenlijke inspanning én ze zijn er blij mee dat de rijscholensector op deze manier laat zien dat het een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de verkeersveiligheid in ons land en aan het voorkomen van files.

VERJO

VERJO is van plan meer van dit soort cursussen te ontwikkelen. Deze cursussen worden aangeboden via het platform Masterdrive dat door Verjo is bedacht. Er is ook een onlinetool die alle documenten bevat die nodig zijn in het leslokaal en certificeren.

FAM

Verkeersschool Veronica is lid van de FAM en in dit verband is dit belangrijk om te melden. VERJO is namelijk geen opleidingsinstituut en heeft niet de ambitie om dit te worden, maar vindt het wel van wezenlijk belang goede opleiders te krijgen. De FAM-verkeersscholen hebben samen vijf kerndocenten die collega's voor U48 kunnen opleiden.


'Rijvaardigheid ouderen
vaker controleren'

Het is een bericht dat een beetje onder de radar is gebleven, maar dat verdient het niet: de Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers (LOV) vindt dat veel meer en vaker gecontroleerd moet worden of ouderen boven de 70 jaar nog veilig kunnen autorijden. Daarom is ze een petitie gestart.

Volgens de LOV zou afgelopen jaar gebleken zijn dat bij een groot aantal 75-plussers autorijden niet langer verantwoord geacht kon worden. Desondanks kruipt een groot aantal (naar schatting 20 procent) van hen gewoon achter het stuur.

Langer mobiel

Een groeiend aantal 75-plussers blijft steeds langer mobiel. De groep ouderen gaat veelal zelfstandig de weg op met de auto en dat heeft volgens de LOV een keerzijde: bestuurders op leeftijd vormen volgens de LOV vaak een gevaar voor de verkeersveiligheid. "Functiestoornissen en lichamelijke beperkingen zouden er bijvoorbeeld voor zorgen dat ouderen minder alert zijn op de weg", laat de LOV weten.


Horen wat je niet hoort

Gezocht: Tesla. Om te horen wat je niet hoort.

Dit is wat de Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) in Friesland zoekt. De SBV is een samenwerkingsverband in Friesland waar onder andere rijscholen bij zijn betrokken met als doel de verkeersveiligheid te bevorderen. Regelmatig zoeken de deelnemers naar interessante haakjes om een cursus aan op te hangen en docent Koos Blom kwam met de vraag hoe hij aan een Tesla kan komen, bijvoorbeeld voor een half jaar. Wat hij ermee wil? "Laten we een remproef doen met een geluidloze Tesla. Niet meer het geluid van de optrekkende motor, maar alleen nog het bandengeluid. Geluid speelt immers een belangrijke rol bij deze waarneming. Vooral fietsers doen veel op gehoor."
Degene die de SBV aan een leen-Tesla kan helpen, kan contact opnemen met Sipke van der Meulen, secretaris van Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Friesland, mailadres s.i.vandermeulen@frysland.nl.


Patricia Nijman: "Blij dat ik dit voor de weduwe van Henk heb kunnen regelen'

Patricia Nijman kijkt met een goed gevoel terug op alle inspanningen die zij heeft gedaan rond de uitvaart van Henk Reinink. "Ik heb een voldaan gevoel en ben blij dat ik dit heb kunnen doen voor de weduwe", blikt ze terug.

Henk Reinink kwam op 1 mei tijdens een rijles om het leven bij een noodlottig ongeval in Bussum. De leerlinge die hij lesgaf wist uit de auto te vluchten, maar voor Henk was het te laat. Direct na het ongeval kwamen er veel reacties binnen uit de rijscholenbranche, waarbij Patricia Nijman zich spontaan aanbood om zaken te regelen. En dat deed ze geweldig. "Ik heb allereerst de vrouw van Henk kunnen helpen met de afhandeling van examens en zaken aangaande de leerlingen, want zij heeft totaal geen benul van wat een rijschool allemaal inhoudt. Verder kwam er veel op me af aangaande de uitvaart en ook dat ging goed. Ik was trots op al die instructeurs die bij de uitvaart aanwezig waren."
Patricia heeft zelf een rijschool in Venhuizen en komt uit een totaal ander gebied dan waar Reinink lesgaf (Eemnes). "Dat maakte het misschien wat makkelijker, want ik kende Henk persoonlijk nauwelijks."

Nog contact

Patricia is er overigens nog steeds mee bezig. "Niet alle leerlingen hebben gereageerd, maar de examens hebben we afgehandeld en één leerling heeft al met goed gevolg examen gedaan. En ik heb ook nog contact met de weduwe, onder andere om een film van de uitvaart te overhandigen die een collega uit Eemnes heeft gemaakt."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding