Afbeelding

'In loondienst hoorde je nooit wat, nu krijg ik bedankjes'

Vorig jaar publiceerde Rij-instructie en aantal artikelen over franchising in het algemeen en NXXT in het bijzonder. Daarin werd betwist dat het mogelijk is om met een (min of meer) normale werkweek een omzet te halen die boven de 100.000 euro lag. NXXT-franchisenemer Eelco Kappert in Arnhem laat echter graag zien dat dat wel degelijk mogelijk is en met niet waanzinnig veel uren.

Eelco Kappert (36) is tien jaar rijinstructeur, waarvan de eerste zes jaar in loondienst bij twee verschillende rijscholen en de laatste vier jaar als franchisenemer van NXXT. "Bij de laatste rijschool werkte ik 45 uur in de week en had ik rond de twintig vakantiedagen." Toen hij te horen kreeg dat het allemaal dun werd vanwege de scheiding van de rijschoolhouder, vond hij dat een mooi signaal om om zich heen te kijken om voor zichzelf te beginnen. "Ik heb me verdiept in franchising, want solitair voor mezelf beginnen vind ik te groot. Ik wil als ondernemer een zekere zekerheid en toen stuitte ik onder andere op NXXT. Daar ben ik gaan praten, daarna heb ik ook gesproken met andere franchisenemers en we waren er snel uit: dit ging het worden."

2014

Hij startte in 2014, nadat hij een entreefee van 1.750 euro had betaald en alles was geregeld rond de auto met de 'clubkleuren' en het administratieve pakket. "Eigenlijk is de entreefee de enige investering die ik in één keer heb moeten voldoen. Dat is allemaal goed te overzien."
Van meet af aan draaide het goed. Via NXXT kreeg hij voldoende personen aangereikt voor een gratis proefles, die hij over het algemeen wist om te zetten in een lespakket. "Soms heb je er wel eens een mispeer tussen, maar dat gebeurt heel sporadisch." In Arnhem zijn meerdere NXXT-franchisenemers, maar dat vindt hij juist prima. "Ik heb geen concurrenten, maar alleen collega's. Als mijn agenda vol is en die van mijn collega niet, dan gaan de proeflessen naar hem toe, dat vind ik logisch. Rustige periodes heb ik eigenlijk niet." Ook leuk: hij krijgt van leerlingen die geslaagd zijn regelmatig waardering. "In loondienst hoorde je nooit wat, maar nu krijg ik bedankjes. Leuk hoor."

Niet te klagen

Over de omzet heeft hij niet te klagen. In 2017 haalde hij een omzet van iets meer dan een ton en het eerste kwartaal van dit jaar laat zien dat het dit jaar ook weer kan. NXXT werkt met lespakketten van dertig lessen inclusief een praktijkexamen, met een lesprijs van 29 euro. Elke les duurt 50 minuten, waarmee de uurprijs dus op 34,50 euro komt. Elk lesuur buiten het pakket om levert gemiddeld 42 euro per lesuur van 50 minuten op. "Een leerling heeft tussen de 45 en 50 rijlessen van 50 minuten nodig. Gemiddeld kom ik daarmee uit op een uurprijs van iets onder de veertig euro. Ik vind dat heel netjes."

2.300 euro per maand

Even rekenen: 39 euro maal 50 uur maal 48 weken is 93.600 euro. "De overige inkomsten komen uit de verkoop van examens, het plannen van (theorie-)examens en van theoriemateriaal en van het inschrijfgeld." Plussend en minnend komt Kappert uit op een netto inkomen van boven de 2.300 euro per maand. "Dat is beduidend meer dan de 1.800 euro per maand die ik in loondienst verdiende, met bovendien meer waardering, meer mogelijkheden om de omzet te sturen en meer waardering van de leerlingen."

Franchiseraad

Overigens, bij de kosten zitten alle autokosten, de franchisefee van 226,17 euro per week, maar er zit geen reservering voor pensioen en de arbeidsongeschiktheidsverzekering in. Daar wordt al aan gewerkt binnen NXXT. "Ik zit namens de franchisenemers in deze omgeving in de franchiseraad en dat zijn zaken waarover wordt gepraat", aldus Kappert.