De mens als zwakke schakel

Het voertuig moet zodanig zijn beladen dat lading of delen daarvan niet van het voertuig kunnen vallen. Losse lading met gevaar dat die er tijdens het rijden vanaf kan vallen, moet deugdelijk zijn afgedekt. Met betrekking tot autosnelwegen komen er per jaar ongeveer 5000 meldingen binnen over voorwerpen op de rijbaan of afgevallen lading.

Veel chauffeurs denken dat zware lading vanwege het eigen gewicht wel op zijn plaats blijft en daarom niet nog eens extra gezekerd hoeft te worden. Dit leeft vooral onder chauffeurs bij wie het nog nooit mis is gegaan. Dat ze al die tijd gewoon geluk hebben gehad, komt niet bij ze op.

In dit geval wijst politieonderzoek uit dat de buizen niet goed waren vastgezet. Doordat de vaste chauffeur van de vrachtautocombinatie ziek naar huis ging, had hij dat niet kunnen voltooien.
Door Jeffreys hoge snelheid in de bocht zorgde middelpuntvliedende kracht ervoor dat de buizen naar rechts bewogen. Het zwaartepunt verplaatste zich toen ook naar rechts, met als gevolg dat het trekkende voertuig eveneens naar die kant overhelde en kantelde. Dat de aanhanger is blijven staan lag waarschijnlijk aan het enorme gewicht van de lading. Deze massa zorgde echter tegelijkertijd voor de langere remweg.