Afbeelding
Foto:

Van de grond los

In deze serie wordt een verkeersongeval aan de hand van politiegegevens geanalyseerd. Om de privacy van de betrokkenen zo veel mogelijk te waarborgen is het verhaal erachter bewerkt en zijn namen en plaatsnamen veranderd en eventuele kentekens onzichtbaar gemaakt.

Als een vrachtauto met te hoge snelheid een rotonde op rijdt, gaat zijn lading buizen schuiven. Daardoor kantelt de vrachtauto en raakt het dak van zijn cabine een taxi ernaast. De beide bestuurders en een inzittende van de taxi raken lichtgewond. De voertuigen, de lading en het wegmeubilair raken fors beschadigd.

Op weg naar huis met een lang weekend in het vooruitzicht loopt Jeffrey terug naar kantoor omdat de planner hem vanachter het raam wenkt. Of hij toch nog even een lading buizen en een paar forse pompsystemen weg kan brengen.

De vrachtautocombinatie is al geladen en staat klaar, zegt de planner, maar de vaste chauffeur is zojuist ziek naar huis gegaan.

Half uurtje

Het is maar een half uurtje rijden, dus je bent zo weer terug, zegt de planner als hij het beteuterde gezicht van Jeffrey ziet. Enigszins teleurgesteld loopt Jeffrey naar de vrachtauto. Wat een begin van het weekend. Na een snelle check rondom gaat hij ervan uit dat de lading goed staat. Hij voert het adres in en rijdt meteen weg omdat hij zo snel mogelijk weer terug wil zijn.

Fors tempo

Omdat hij haast heeft, geeft hij de vrachtauto er flink van langs. Grote pluimen uit de uitlaat verraden zijn haast. Als hij er op de snelweg 85 kilometer per uur uit perst, meldt zijn navigatie dat hij de eerstvolgende afrit moet nemen. Jeffrey geeft richting aan en stuurt naar de uitvoegstrook. Op het scherm ziet hij dat hij op de rotonde aan het einde van de afrit linksaf moet. Hij sorteert links voor, terwijl er rechts naast hem tegelijkertijd een taxibusje de rotonde op rijdt.

Schuiven

De rotonde is leeg en daarom remt hij pas af bij het oprijden ervan, maar de vrachtauto vertraagt minder snel dan hij had verwacht. Op dat moment realiseert Jeffrey zich zijn fatale beoordelingsfout met betrekking tot zijn snelheid en het gewicht van zijn lading. De schrik slaat hem om het hart als hij merkt dat de lading buizen schuift. Hij moet kiezen tussen tegen de taxi aan rijden of naar links sturen waar geen verkeer rijdt. Jeffrey stuurt abrupt naar links maar het gevoel dat hij het niet gaat redden beneemt hem de adem.

Doffe dreunen

Meteen hoort hij een schurend geluid. In zijn rechterbuitenspiegel ziet hij de buizen van de vrachtauto rollen. Met doffe dreunen stuiteren ze over de weg. Dan voelt het alsof een golf hem en zijn voertuig optilt. Het zweet breekt hem uit als hij de linkerwielen van zijn vrachtauto omhoog ziet komen. Voor hij het beseft kantelt zijn cabine naar rechts, terwijl er van alles doorheen vliegt.

Bengelend in zijn gordel ziet en voelt Jeffrey hoe het dak van zijn cabine iets raakt. Met ongelooflijke herrie en het geluid van brekend glas smakt de vrachtauto vervolgens op zijn kant tegen de grond. Jeffrey vraagt zich vertwijfeld af hoe dit kon gebeuren.

Ladingzekering

De politie is er snel bij en stelt vast dat de lading buizen niet goed was vastgezet. De buizen lagen feitelijk los op de laadvloer. Door de hoge snelheid in combinatie met centrifugaalkracht rolden de buizen tegen de verticale stang, die daar natuurlijk niet op was berekend. Het trekkende voertuig kantelde vervolgens. Gelukkig is de aanhangwagen met daarop de zeer zware recyclingpompen blijven staan. De taxichauffeur en twee passagiers uit het taxibusje raakten gelukkig niet ernstig gewond, maar bij een grotere verkeersintensiteit waren de gevolgen niet te overzien geweest.

Niet gecontroleerd

Jeffreys verweer was dat de planner zei dat de vrachtauto al helemaal geladen klaar stond. Maar of de lading goed was vastgezet heeft hij niet gecontroleerd. Hij had dat niet mogen afwentelen op de planner en dat wordt Jeffrey aangerekend. Het is zijn verantwoordelijkheid om de lading goed te zekeren en zijn rijgedrag aan te passen aan de aard van de lading. Het enorme gewicht van de lading had gevolgen voor de remweg. Door dit incident heeft hij de veiligheid op de weg ernstig in gevaar gebracht.

Afbeelding