Het CBR heeft A gezegd, maar wanneer komt B?

Het CBR maakte onlangs bekend te balen van de 20 procent rijscholen die door hun slechte slagingspercentage er debet aan zijn dat de wachttijden oplopen. Ik heb de cijfermatige onderbouwing nergens gezien, maar als het CBR dit meldt dan zullen ze goed hebben nagedacht over de gevolgen van dit bericht. Deze steen is niet voor niks in de vijver gegooid, om het zo maar even te duiden.

Het is mij alleen niet helder wat er nu verder gaat gebeuren, want vervolgberichten zijn er niet geweest. Worden slechte rijscholen gestraft en zo ja, hoe dan? Of worden goede rijscholen juist beloond? En wat zijn de criteria voor wel of niet goed? Is dat alleen het slagingspercentage of zijn er meer criteria? Ik wil dat allemaal weten en ik neem aan velen met mij, en liefst vandaag nog. Nu blijft het namelijk zo raar boven de markt hangen. In het verlengde hiervan: ik heb niet de indruk dat het kwartje bij de consument is gevallen dat je beter maar met een goede rijschool in zee kunt gaan. Laatst las ik weer ergens een aanbieding van een rijschool: tien rijlessen van 399 voor 199 euro, inclusief examen. Dat kan toch helemaal niet? En een ander voorbeeld had ik laatst zelf bij de hand. Er kwam iemand bij mij die was opgelicht door een rijschool via een ongelooflijke aanbieding van Groupon. Duizend euro had het gekost, met als gevolg: geld weg, geen rijbewijs en een frustratie rijker.

Het wordt daarom tijd dat de branche in zijn algemeen de consument duidelijk gaat maken dat goedkoop duurkoop is. Het zou goed zijn als het CBR hierin samen optrekt met de brancheorganisaties, want iedereen heeft er baat bij dat de branche weer kleur op de wangen krijgt.
Een dergelijke campagne moet wat mij betreft verder gaan dan alleen een nieuwe website lanceren met de voordelen van lesnemen bij een goede rijschool. Die schijnt in de pijplijn te zitten, maar wanneer die komt is mij niet helder, maar dat terzijde. Daar zou best meer vaart achter gezet kunnen worden. Maar los daarvan is een goede website niet genoeg. Er moet serieus actie worden genomen.

Dat kost ongetwijfeld geld, maar daar is best een oplossing voor te vinden. Rijscholen kunnen best een steentje bijdragen en het CBR draait een goede omzet, dus moet geld hebben. En het CBR moet zich nu niet verschuilen achter het ministerie. Als er hogere machten zijn dan het CBR, dan wil ik daar graag eens mee van gedachten wisselen. Maar in elk geval: er is nu A gezegd en het wordt tijd voor B.