Afbeelding
Foto:

Samenwerken is een must

Het verbaast mij keer op keer wat er op sociaal media allemaal over onze branche geschreven wordt. Een kleine verandering, mening of maatregel met als doel misstanden in de branche te voorkomen maakt bij sommige collega's veel emotie los.
Niet dat het erg is als iemand zijn mening wil uiten, want iedereen mag zeggen wat hij vindt dat nodig is. Het is alleen erg jammer dat er, zonder de gevolgen te overzien, regelmatig negatieve reacties zijn. Het zou veel beter zijn wanneer (bijna) iedereen het met elkaar eens zou zijn, maar dat lijkt een utopie.

Ik hoor vaak: lid worden van een branchevereniging heeft geen enkele zin, ze bereiken toch helemaal niets. Daar zit volgens mij de denkfout. Ruim elfhonderd rijscholen zijn lid van een belangenvereniging. Dat betekent dat het overgrote deel van de ongeveer achtduizend rijscholen zich niet heeft verenigd. Daar zit een probleem. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ziet daardoor dat de branche erg verdeeld is en kan daardoor moeilijk besluiten nemen die voor iedereen bevredigend zijn.

Ik ben ervan overtuigd dat de branche gebaat is bij een goede en heldere regelgeving om misstanden tegen te gaan. Want: zolang er rijscholen zijn die de branche niet zo serieus nemen, zijn er maatregelen nodig om het imago van de rijscholen te verbeteren. Ik zeg altijd: ons mooie vak moet mooi blijven en we moeten trots op ons werk kunnen blijven. Samenwerking is hierbij het sleutelwoord, want verdeeldheid is funest bij een verbeteringsslag.

Ik ben mijn rijschool in 1983 gestart en vanaf de eerste dag zijn wij lid geweest van een branchevereniging. Dat is dus al 35 jaar. Het lidmaatschap kost geld, maar ik heb er geen minuut spijt van gehad. Via kortingen heb ik altijd mijn contributie kunnen terugverdienen, nog los van alle andere voordelen die het lidmaatschap biedt. Voor een paar tientjes per jaar kun je al lid zijn van een branchevereniging, dus voor het geld hoef je het niet te laten, denk ik dan.

Het zou mooi zijn wanneer we met de hele branche met dezelfde gedachten en doel naar het ministerie zouden kunnen gaan, zodat het wel maatregelen moet nemen om het kaf van het koren te kunnen scheiden. Ook de belangen van de verschillende brancheverenigingen liggen soms ver uit elkaar. Er zijn eenmansrijscholen (zzp'ers), grote rijscholen en alles wat ertussen zit, maar allemaal hebben we één doel: de branche verbeteren. Met dat doel voor ogen komen wij er altijd uit en gaan wij met een eensluidende mening richting CBR, IBKI, I en W enzovoort.

Want laten we eerlijk zijn: onze branche verdient het toch niet dat wij met de regelmaat van de klok negatief in het nieuws staan. Het stoort mij bijvoorbeeld enorm dat er nog steeds rijlessen in natura aangeboden worden of dat er kandidaten op examen gaan en niet eens de parkeerplaats af komen omdat ze de koppeling niet beheersen. Dit soort praktijken hoort niet in onze branche thuis.

Dit lijkt wel een oproep om lid te worden van een branchevereniging, maar zo bedoel ik het niet. Waar ik wel op doel is een gezamenlijke vuist maken en dat kun je volgens mij alleen bereiken door samen te werken, naar elkaar te luisteren en vooral elkaar te respecteren.

Willem Weijers,
vicevoorzitter FAM