Jos, Jannie en Nick van Zuylen doen mee aan de Alpe d'Huzes.
Jos, Jannie en Nick van Zuylen doen mee aan de Alpe d'Huzes.

'Alpe d'HuZes is een
stuiterbal vol emoties'

Drie jaar geleden deden Jannie en Jos van Zuylen van Rijschool Van Zuylen in Oss voor het eerst mee aan Alpe d'HuZes. Deze bijzondere manier van fondsenwerving in de strijd tegen kanker greep ze vervolgens zo aan dat ze vorig jaar en dit jaar (afgelopen donderdag 7 juni) weer meededen, nu samen met hun zoon tevens rijinstructeur Nick. Hun doel: 25.000 euro ophalen voor de strijd tegen kanker. Op 7 juni waren ze er weer.

De reden dat Jannie en Jos van Zuylen voor de eerste keer meededen aan de Alpe d'HuZes was dat hun buurman kanker had. Dat greep ze naar de strot: ze moesten wat doen en dat werd fietsen met als doel geld op te halen voor de strijd tegen kanker.
Hoewel Jos absoluut geen fietser was (hij heeft er zelfs een goede fiets voor moeten aanschaffen), stelde hij zich tot doel om de Alpe d'Huez – die 'de Nederlandse berg' wordt genoemd - vier keer op en af te rijden (en dat is gelukt), terwijl Jannie als loopster één keer de iets meer dan 13 kilometer steil omhoog liep.
Inmiddels is de buurman overleden, maar wat de twee beleefden op de berg maakte zulke diepe indruk dat ze vorig jaar weer meededen, met als sportief resultaat dat Jos vijf keer op en neer is gefietst en Jannie de alpenreus twee keer 'deed'. Dit jaar was het doel nog beter presteren, maar dat gaat niet lukken want Jannie brak eerder dit jaar haar scheenbeen en is al blij als ze één keer omhoog kan. Jos had als doel zes keer te gaan, maar door de beenbreuk van zijn vrouw moest het trainingsschema en daardoor dit doel worden aangepast: "Ik ga nu twee keer fietsen en één keer met Jannie lopen. Zij heeft nog naweeën van die breuk en het zou al knap zijn als het haar één keer lukt."

Op de bagagedrager

Ze doen dit allemaal voor niemand specifiek. In de terminologie van de Alpe d'HuZes heet het dat 'er niemand op de bagagedrager zit'. Jos: "Gelukkig hebben we niemand in onze familie of kennissen- of familiekring die kanker heeft. Maar die sfeer op de alp heeft ons zo diep geraakt dat we ons nu inzetten voor de strijd tegen kanker in het algemeen, want die rotziekte brengt zo veel leed teweeg."

Stuiterbal

De sfeer op de Alpe omschrijft hij altijd als: "Het is een stuiterbal vol emoties. De eerste keer was de sfeer heel overweldigend en confronterend ineen. Als je er een keer bent geweest, word je of door het virus gegrepen of niet en het heeft ons duidelijk wel gepakt."

Team Vlashoek

Jannie en Jos maken deel uit van Team de Vlashoek, want dat is de wijk in Oss waar zij wonen en werken. De eerste keer was het team wat groter, de tweede keer vormden alleen Jannie en Jos het team en nu bestaat het uit tien mensen, van wie er één is afgehaakt vanwege fysieke malheur. Eigenlijk is het team een beetje los zand, maar dat mag de pret en vooral de emotie niet drukken. "Iemand die ik ken vroeg of hij zich kon aansluiten en daarna werd het zwaan-kleef-aan."

Combinatie

Ook zoon Nick is lid van het team, want hij rijdt de combinatie waarin hij lesgeeft met alle spullen en fietsen naar Frankrijk en rijdt vervolgens ook mee de berg op. "Net als ik fietst Nick twee keer omhoog en daarna wil hij met zijn vriendin, die in een ander team zit, de berg ook lopend op."

Werven

Het werven van geld staat voorop. Iedereen die meedoet stelt zich garant om 2.500 euro op te halen. Voor het team is dat dus 25.000 euro. Daarvan is tot en met nu de helft binnen. "Maar we hebben nog wat acties na 7 juni", zegt Jos.
Waarbij hij natuurlijk hoopt dat er vanuit de rijscholenbranche nog geld wordt gedoneerd. "Alle kleine beetjes helpen", zegt Jos.
Doneren kan via de website opgevenisgeenoptie.nl, zoeken naar Team de Vlashoek.