Afbeelding
Foto:

Niks bijzonders, wel degelijk

Binnen de rijscholensector is Hyundai een marginale speler, maar de i30 is toch een auto waar je best eens aan kunt denken.

Hyundai is al sinds de jaren zeventig actief in Nederland met als eerste auto de Pony. Dat is dus al ruim veertig jaar, maar nog altijd is het merk er niet in geslaagd het imago van goedkope prijsvechter met blikkerige en plastic auto's van zich af te schudden.
Dat is best gek, want Hyundai is er de afgelopen jaren in geslaagd een groot aantal auto's te produceren die er best mogen zijn. Zoals de i30, waarvan de ruime wagon de beste keus is.

Interieur

Het interieur ademt dezelfde sfeer als de buitenkant: het klopt, het klopt zelfs heel erg, maar er ontbreekt schwung. De focus ligt op functionaliteit. Als er al iets is dat in het oog springt, dan is dat het slanke beeldscherm boven op het dashboard, maar om dat nou fraai te vinden, gaat wel wat ver. Vooral de knoppen aan de zijkant om het een en ander te kunnen bedienen verdienen geen schoonheidsprijs. Wel verdient de basisuitrusting alle lof. De Comfort – het instapmodel - beschikt standaard over een achteruitrijcamera, airconditioning, lichtsensor, navigatiesysteem en parkeersensoren achter. Een kale i30 heeft trouwens gewoon airbags rondom, elektrisch verwarmbare buitenspiegels, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening, mistlampen in de voorbumper en audiobediening op het stuurwiel. Plus nog eens vijf jaar garantie.

Veiligheidsvoorzieningen

De i30 is voorzien van alle in dit segment gangbare veiligheidsvoorzieningen, zoals airbags, ABS en ESP. Hyundai levert afhankelijk van de uitvoering verder knie-airbags en koplampen die in de bocht meedraaien. De prijs blijft dan toch zeer concurrerend.

Motorisering

De Hyundai i30 heeft verschillende motoren. Voor rijschoolhouders is de viercilinder 1.6 CRDi-dieselmotor 81 kW (110 pk) de beste keus. De i30 heeft een probleemloos schakelende zesbak.

Niet oncomfortabel

De i30 rijdt bepaald niet oncomfortabel, maar plakt niet echt aan de weg en ook heeft de i30 wat weinig gevoel in de stuurinrichting. Om toch het nodige karakter te kunnen tonen, biedt Hyundai een sportieve, een economische en een normale modus. Het verschil tussen deze modi is in de praktijk groot, waarbij de i30 in sportstand enigszins agressief is en de economische stand – de ideale stand tijdens de instructie - uiterst comfortabel is.

Afbeelding