Minister van Nieuwenhuizen bekijkt of er maatregelen kunnen worden genomen tegen rijscholen die ondermaats presteren.
Minister van Nieuwenhuizen bekijkt of er maatregelen kunnen worden genomen tegen rijscholen die ondermaats presteren.

'Voorrang voor goed presterende rijscholen bij examenreservering'

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft in een brief aangegeven dat ze bekijkt of er maatregelen mogelijk zijn om de extreme wachttijden voor rijexamens terug te dringen. BOVAG stelde eerder al voor om te onderzoeken hoe goed presterende rijscholen voorrang kunnen krijgen bij het reserveren van examens.

Het CBR bekijkt of examens waarbij snel duidelijk is dat de kandidaat extreem slecht presteert, direct af kunnen worden gebroken en deze kandidaat langer te laten wachten op een herexamen. "Op dit moment hebben 1.500 rijscholen een slagingspercentage voor het eerste examen van 30 procent of lager. Dit betekent dat er kandidaten op examen komen die volstrekt onvoldoende zijn opgeleid en waar de examinator moet ingrijpen om ongelukken te voorkomen. Het is in een aantal gevallen onverstandig om een slecht opgeleide kandidaat de hele rit van het praktijkexamen af te laten maken", aldus de minister, die tevens aangaf dat het CBR nieuwe examinatoren blijft werven.

Verdienmodel

De door de minister genoemde aanpak is in lijn met eerdere adviezen van BOVAG. Leerlingen die nauwelijks voorbereid aan hun praktijkexamen beginnen en rijscholen die het examen als verdienmodel gebruiken in plaats van leerlingen op te leiden als verkeersveilige weggebruikers, zijn bij de brancheorganisatie al jaren een doorn in het oog. BOVAG ziet daarom de voorgestelde maatregelen positief tegemoet.

Niet klaar

Bovendien helpt het rijscholen bij het voeren van gesprekken met leerlingen en ouders die aandringen op een examen, maar waarbij leerlingen er zeker nog niet klaar voor zijn. Ongeveer tien jaar geleden sprak BOVAG met het CBR af dat de maximale wachttijd voor het eerste praktijkexamen zeven weken mag zijn. Voor het derde jaar op rij wordt deze termijn in het voorjaar en de zomer op veel examenlocaties overschreden.


Stoppen of doorgaan?

"Ga ik stoppen of door met mijn bedrijf? En hoe pak ik dat goed aan?" Veel ondernemers worstelen met deze vragen. BOVAG organiseert samen met Alfa Accountants kennissessies, waarbij de belangrijkste punten van bedrijfsverkoop, bedrijfsoverdracht en bedrijfsbeƫindiging aan bod komen. Een zeer leerzame avond voor ondernemers die willen weten wat hen te wachten staat. De sessies 'Stoppen of doorgaan?' vinden plaats op diverse locaties in het land. Kijk voor data en aanmelden op het ledenportaal mijn.bovag.nl.