Afbeelding
Foto: Ford

Focus op de wens van de klant

Ford heeft de vierde generatie van de Focus gelanceerd, waarbij is geluisterd naar wat klanten van een auto verwachten en niet wat technici willen. De vraag is: Levert dat nou echt nieuwe inzichten op?

Technici en ontwerpers zorgen voor nieuwe auto's. Dat is een wet. Of niet meer? Ford heeft dit principe voor de nieuwe Focus in elk geval losgelaten. De klanten is gevraagd wat zij vinden dat centraal moet staan bij een nieuwe auto. Luisteren naar de klanten dus en daarmee roep je wel wat over je af. Want waar de één een mooie auto (maar wat is dat dan?) belangrijk vindt, vindt de ander het essentieel dat de auto is volgehangen met technische hulpmiddelen.

Uiterlijk

De gedachte deugt, maar wat levert dit nou op? De keus ten aanzien van het uiterlijk maakt dit helder. Naast dat je kunt kiezen voor een stationwagen of hatchback zijn er nu vier smaken: Titanium is grijs en de alledaagse variant, de ST-Line ziet er sportief uit (maar is niet snel), de Vignale is luxueus en de Active richt zich op het buitenleven. Dit is meer dan marketingpraat, want het uiterlijk van de auto bepaalt ook hoe het interieur wordt ervaren en bijvoorbeeld andere stoelen, een andere mate mate van geluidsisolatie en andere materialen maken een wereld van verschil.

Ruimte

Wél staat elke Focus op hetzelfde platform, waardoor de binnenruimte niet verschilt. Maar dat hoeft ook niet, want die is prima. De wielbasis is bijvoorbeeld iets meer dan vijf centimeter gegroeid en dat merk je vooral achterin met meer beenruimte. Maar ook voorin is meer ruimte. Dat komt doordat het dashboard verder naar voren is geplaatst en de binnenruimte is minder om de bestuurder heen gegoten. Ook zijn er veel minder knopjes en hendeltjes.
De uitrusting is van deze tijd met een uitgebreid infotainment-systeem, inclusief ondersteuning voor Apple Carplay en Android Auto. De vorige generatie had voor een auto in de C-klasse buitengewoon veel technische hulpmiddelen. Daarmee liep de auto ver voor op de concurrentie, maar die hebben inhaalslagen gemaakt. Toch is er nog een voorsprong. Een voorbeeld: de elektronica herkent naast voetgangers nu ook fietsers, werkt ook in het donker en kijkt 65 meter vooruit.

Motoren

De Focus is leverbaar met drie bekende varianten van bestaande benzine- en dieselmotoren. De favoriet bij de consument is de 1.0 liter EcoBoost driecilinder benzine, terwijl de favoriet van de rijschoolhouder de Trend Edition Business 1.5 EdoBlue op diesel behoort te zijn. Deze levert aan power 88 kw/120 pk.

Het interieur van de nieuwe Ford Focus.