Monica en Henk Kwant willen groeien in de rijschoolbranche.
Monica en Henk Kwant willen groeien in de rijschoolbranche. Foto: TAFKA

'Wel de lusten, maar niet de lasten van de administratie'

Haverkate Rijschooladministratie fuseert met TAFKA

Er heeft stilletjes een opmerkelijke fusie plaatsgevonden in de rijscholenbranche: Haverkate Rijschooladministratie in Olst en TAFKA Administratie en Advies voor Rijscholen in Zeist doen het samen. De opzet is dat de gevestigde naam Haverkate steeds meer naar de achtergrond verdwijnt. Henriëtte Haverkate en Henk Kwant van TAFKA leggen uit wat hieraan ten grondslag ligt.

TAFKA Administratie en Advies voor Rijscholen, eigendom van Monica en Henk Kwant, heeft net als Haverkate Rijschooladministratie een behoorlijk aantal rijscholen als klant. Haverkate opereert al 21 jaar in deze markt en is het enige administratie- en adviesbureau dat voor de volle 100 procent is gespecialiseerd in de rijscholensector. "In de loop van de jaren heb ik diverse pogingen gezien van bureaus die zich ook alleen op deze markt wilde storten, maar uiteindelijk zijn ze allemaal weer verdwenen", vertelt Henriëtte Haverkate. Hierbij heeft ongetwijfeld de kennis en expertise die zij vanaf het begin had meegespeeld. Henriëtte runde namelijk in de jaren voordat ze begon als adviseur een rijschool.

Meer dan cijfers

Henk en Monica Kwant zijn in 1992 gestart met hun administratiekantoor en belastingadviesbureau. Al 25 jaar kijken ze naar meer dan cijfers alleen. In Zeist staan vier medewerkers, waaronder twee Register Belastingadviseurs, voor de rijscholen klaar om hun financiële administratie, salarisadministratie, jaarrekeningen, belastingaangiften en -advies te verzorgen. "Wij willen meer en sneller groeien in de rijschoolbranche. In de administratiebranche kun je dat eigenlijk alleen nog realiseren door overnames. De groei is van belang om het hoofd te kunnen bieden aan de snel veranderende wereld van de digitalisering. Ook dan blijven we een kantoor met persoonlijke aandacht voor de klant", vertelt Henk Kwant

Digitalisering

De reden dat Henriette Haverkate contact zocht met TAFKA om te praten over een samenwerking en fusie, is dat zij als 'eenpitter' niet de mogelijkheden heeft die TAFKA wel heeft, en dan met name op het gebied van digitalisering. "Als je dat goed wilt organiseren, heb je meer slagkracht nodig en dat kan ik niet bieden", zegt ze. "Het eerste contact met Henriëtte verliep gelijk plezierig waardoor er wederzijds vertrouwen ontstond. Vertrouwen is in zo'n aan- en verkoopproces essentieel", zegt Monica Kwant.

Terugtrekt

Het is de bedoeling, zegt Haverkate, dat zij zich langzaam terugtrekt. "Hoe snel dat zal gaan, zal de praktijk leren, maar het is de bedoeling dat ik wat meer op de achtergrond ga werken. En uiteindelijk zal de naam Haverkate uit de branche verdwijnen." "De naam TAFKA Administratie en Advies voor Rijscholen zal meer en meer in de branche verschijnen. Onze klanten kunnen ook van ons zeer uitgebreide netwerk notarissen, makelaars, financiers en leasemaatschappijen profiteren. Daarnaast zijn we samenwerkingen aangegaan met andere leveranciers in de branche zoals die van lesplanpakketten. De gegevens uit de lesplanpakketten kunnen zonder extra werk voor de rijschoolondernemer worden ingelezen in onze software. En met onze vestiging in Zeist hebben we een centrale locatie in Nederland", vult Henk aan.

Veranderd

In de afgelopen 21 jaar heeft Henriëtte de branche enorm zien veranderen, waarbij met name de digitaliseringsslag ingrijpend is. En daar gaat, zo is haar ervaring, niet iedereen even makkelijk mee om. "De fiscus doet inmiddels ook alles digitaal en ik merk dat dit voor veel ondernemers niet altijd even overzichtelijk is. Ik krijg regelmatig de vraag om op dit gebied te helpen, zodat er weer rust komt. En je zou denken dat de rijschoolhouder die de digitalisering niet kan bijbenen per definitie op leeftijd is, maar ik ken er ook van midden dertig die er moeite mee hebben."
Daarom merkt Monica op dat de klanten ook in de nieuwe situatie hun gegevens kunnen aanleveren zoals dat nu ook gaat. "We behouden wat goed en vertrouwd is en gaan met ondernemers in gesprek over hoe ze het voor hun zelf zo gemakkelijk mogelijk kunnen maken wat de administratie betreft. De administratie wordt bij veel ondernemers 's avonds en in het weekend gedaan. Wij bieden de ondernemers wel de lusten van de administratie, maar niet de lasten".

Meer ondernemer

En ze heeft nog een aandachtspunt: veel rijschoolhouders zouden meer ondernemer moeten zijn. De tijd dat een rijschoolhouder elke maand de bonnen opstuurde is weliswaar voorbij ("Die mensen heb ik wel kunnen opvoeden"), maar het blijkt gewoon dat ondernemen een vak is. Ze zegt: "Je hoort en leest nu overal dat iedereen het razend druk heeft in de branche en dat iedereen werk te over heeft. Helaas geldt dat maar voor een deel van de rijschoolhouders. De één barst uit z'n voegen, maar een ander heeft het helemaal niet zo druk omdat er blijkbaar iets niet goed wordt aangepakt. Wat niet verschilt, maar het komt erop neer dat ondernemen meer is dan een goed slagingspercentage realiseren, ook al is dat heel belangrijk. Omgaan met de klanten, zien waar de klanten zitten en dat soort dingen spelen ook mee. Een voorbeeld: Ik zie ook dat bij een behoorlijk aantal rijscholen lessen niet digitaal kunnen worden ingepland. Dat is tegenwoordig echt een must. Of ik daar dan ook een rol in heb als kenner van de branche? Natuurlijk. En ik hoop ook dat klanten komen met vragen, want dat is raadzamer dan te wachten tot het te laat is en het water tot de lippen staat. Wonderen verrichten kan ik niet, maar advies geven altijd wel."
Henk Kwant vult aan: "Ook voor rijschoolondernemers wordt het belangrijk om te weten hoe hun onderneming er voor staat. Door de digitalisering kunnen we ondernemers hier heel goed bij ondersteunen. Daarnaast profiteren rijschoolondernemers van de uitgebreide fiscale kennis die bij TAFKA aanwezig is. Voor advies en een kop koffie is iedereen bij ons altijd welkom."