Een verplichte APK voor iedere rijbewijsbezitter

Onlangs las ik op rij-instructie.nl dat een idee voor een verplichte theoriecursus met een officieel examen bij het CBR was genomineerd voor de Nationale Verkeersveiligheidsprijs. De prijs ging naar een ander idee, maar het is uit mijn hart gegrepen. Sterker nog: het is vrijwel hetzelfde plan dat ik ongeveer 15 jaar eens bij de PvdA – daar waren we destijds met de BOVAG voor overleg - heb ingebracht.

Mijn idee was (en is nog steeds) dat iedereen die zijn rijbewijs moet verlengen een jaar de tijd krijgt om te laten zien dat zij of hij de verkeersregels nog kent. Daarvoor moet je naar een gecertificeerde rijschool die het examen mag afnemen. Slaag je, dan wordt het rijbewijs verlengd. Slaag je niet, dan geeft de rijschool advies hoe je je kennis kunt ophalen en doe je opnieuw examen. Slaag je daar binnen een jaar niet één keer voor, dan wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.
De PvdA heeft er niets mee gedaan en dat begrijp ik ook nog wel. Met dit soort plannen trek je immers geen kiezers. Maar het zou mooi zijn als er nog eens serieus naar zou worden gekeken. Zeker nu, want het is echt treurig gesteld met de kennis van de verkeersregels, ook onder jonge mensen. Dat komt voor een belangrijk deel door opleidingen die geen opleidingen zijn, maar trucjestrainingen.

Laatst merkte ik dit weer in de praktijk. Ik kreeg een jong stel aan mijn bureau van wie de jongen liet weten dat hij rijlessen wilde volgen. Veel rijlessen had hij niet nodig, dacht hij, want rijden kon hij al. En voor de theorie was hij al geslaagd, via zo'n eendaagse trucjestraining. Vanwege mijn weerzin daartegen, vroeg ik hem of hij kon aangeven of de kruising voor onze deur een gelijkwaardige of ongelijkwaardige kruising is. U voelt 'm al: hij had geen idee. Maar veel erger: hij zei dat het hem geen bal interesseerde. En zijn vriendin, die nota bene haar rijbewijs al had, wist het ook niet en vond het ook wel gezegend. Dat soort personen beweegt zich dus gewoon in het verkeer en dan denk ik: hoe is dat in hemelsnaam mogelijk? Ik heb trouwens geweigerd deze persoon les te geven, want met zo'n houding ben je bij mij letterlijk aan het verkeerde adres.

In feite is dit een aanklacht tegen het systeem. Het moet gewoon onmogelijk zijn dat je het rijbewijs kunt halen terwijl je de theorie niet beheerst. Het wordt echt tijd dat dit gaat stoppen en een verplichte periodieke theorietoets voor rijbewijsbezitters met eraan gekoppeld een sanctie zou veel helpen.