Er worden karrenvrachten nieuwe examinatoren aangesteld.
Er worden karrenvrachten nieuwe examinatoren aangesteld. Foto: CBR

CBR laat eis mbo4 voor examinator los

Het CBR heeft al 120 nieuwe examinatoren aangenomen en dit en volgend jaar komen er nog eens 120 nieuwe collega's bij, hoewel dit niet makkelijk is, want er wordt steeds lauwer gereageerd op de wervingscampagne. Verder werken examinatoren op zaterdag en in de avond, gepensioneerde collega's wordt gevraagd tijdelijk in te vallen en de beschikbare capaciteit wordt evenwichtiger verdeeld.

Dit zijn vooralsnog de maatregelen die het CBR treft om te zorgen dat de wachttijden weer acceptabel zijn. Acceptabel is dat voor het eerste examen de wachttijd maximaal zeven weken is en voor een herexamen vijf. Maatregelen zijn hard nodig, want de vraag naar examens in alle categorieën blijft maar stijgen. Dit jaar wordt een beter jaar dan volgend jaar, wat al een topjaar was, en als de schijn niet bedriegt wordt 2019 ook weer een nieuw topjaar. En dat betekent dat alle zeilen worden bijgezet.

Nieuwe mensen vinden

De grootste uitdaging blijft vooralsnog om nieuwe examinatoren te vinden. Daar gebeurt iets opvallends bij. Aan de ene kant laat het CBR weten dat er niet getornd wordt aan de kwaliteit ("Toch doen we geen concessies aan de hoge eisen aan examinatoren, want het gaat om de verkeersveiligheid"), maar aan de andere kant is de harde eis van minimaal een mbo4-diploma aangepast. "We verwachten dat er ook gekwalificeerde collega's te vinden zijn die wel het vereiste werk- en denkniveau hebben en een mbo3-diploma", aldus het CBR.


Akkoord: C-opleider krijgt elk kwartaal 110 procent examens

Voor de buitenwacht zit de ergste pijn qua wachttijden bij de B-examens, maar in de beroepssector loopt het ook de spuigaten uit. In overleg met de branche heeft het CBR daarom besloten dat de schaarse capaciteit vooraf evenwichtig wordt verdeeld.

Door intensief en stevig onderhandelen hebben de opleiders het voor elkaar gekregen dat iedere C-opleider vanaf juni elk kwartaal 110 procent examens mag afnemen van het aantal examens in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit vertelt Ruud Rutten, voorzitter van branchevereniging FAM, in een interview met Rij-instructie. Rutten kon er niet langer mee leven dat geen opleider examens kon reserveren, stuurde een mail naar het CBR met een voorstel en dit heeft ertoe geleid dat iedere opleider nu in elk geval weet waar hij minimaal aan toe is.

Garantie

Dit gaat, zegt hij, natuurlijk niet ten koste van de B- of andere examens. "Het CBR garandeert dat. Dat is nog steeds niet voldoende om iedereen in alle opzichten tegemoet te komen, maar het is veel en veel beter dan onzekerheid. En ja, ik ben er blij mee dat ik daar iets heb kunnen betekenen."
Ook is de werkgroep Eerlijke Verdeling opgezet, waarbinnen het CBR met brancheorganisaties praat over oplossingen om definitief met de problemen met de wachttijden voor alle categorieën af te rekenen.
Het interview met Ruud Rutten dat is gehouden vanwege het feit dat hij begin juni veertig jaar in het vak zit, begint op pagina 14.


Rijschoolgegevens.nl wordt vernieuwd

Op de CBR-website rijschoolgegevens.nl komen filters waarmee consumenten eenvoudiger kunnen vinden welke rijschool kwaliteit levert en welke niet. Een dezer dagen gaat de vernieuwde website online.

Momenteel is het slagingspercentage het hardste en meteen ook het enige gegeven om een goede rijschool te vinden. En hierover zegt het CBR: "Natuurlijk weten we dat het slagingspercentage niet zaligmakend is. Het is echter wel iets om goed op te letten. 1.500 rijscholen hebben een slagingspercentage van nog geen 30 procent. Dat vinden we veel. Daarom blijven we jongeren actief voorlichten over de weg naar het rijbewijs."

Om deze reden wordt rijschoolgegevens.nl vernieuwd. Er komen filters waarmee je verder kunt zoeken naar de voor jou ideale rijschool en ook wordt de zogeheten look-and-feel meteen aangepakt. "De website is makkelijker leesbaar via je mobiel, geeft gerichter informatie als je via Google zoekt en je krijgt op de site zelf sneller antwoord op je vraag", belooft het CBR.


Leg aansprakelijkheid
vast in lesovereekomst

De LBKR raadt rijschoolhouders aan om in de lesovereenkomst goed te verwoorden wie aansprakelijk is in het geval de leerling achter het stuur een ziekte heeft die hij niet heeft gemeld of alcohol of drugs heeft gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden. "Het risico definitief uitschakelen zal hierdoor niet gebeuren, maar wellicht staat u sterker wanneer het tot een juridisch geschil komt", aldus de LBKR.

Het risico waarop wordt geduid, wordt samengevat in de vraag: 'Wie is aansprakelijk voor schade tijdens de rijles?' De LBKR deed hiervoor navraag bij onder andere verzekeraars, aangezien op 1 november 2017 een paar relevante spelregels zijn veranderd. Op deze datum werd de Eigen Verklaring de Gezondheidsverklaring en vanwege de privacywetgeving communiceert de leerling vanaf deze datum rechtstreeks met het CBR over het invullen van deze verklaring. In principe heeft de rijschoolhouder hier geen stem in en dat brengt risico's met zich mee.
De conclusie is dat je ellende maar beter voor kunt zijn door dit dicht te timmeren in de lesovereenkomst.


Branche komt in actie na noodlottig ongeval rijschoolhouder Henk Reinink

De rijscholenbranche in en rond Amersfoort rouwt om het verlies van rijschoolhouder Henk Reinink, die op 1 mei door een noodlottig ongeval in Bussum tijdens een rijles overleed. Maar de rijscholensector toont gelijk ook haar sociale gezicht, want diverse rijschoolhouders hebben aangeboden te helpen waar nodig. Rijschoolhoudster Patricia Nijman uit Venhuizen, die Henk niet persoonlijk kende, heeft de taak op zich genomen om de zakelijke afwikkeling in goede banen te leiden. De dag na het ongeval had ze al overleg met de familie.


Rijschoolhouder Henk Reinink belandde dinsdag 1 mei met zijn lesauto, die werd bestuurd door een leerlinge, op de spoorwegovergang in de Herenstraat in Bussum toen naar het schijnt (de politie doet hier nog onderzoek naar) de motor plotseling afsloeg. Een trein die met grote snelheid naderde, botste vervolgens in volle vaart op de lesauto. De leerlinge kon op tijd de auto verlaten, maar Henk Reinink overleed ter plekke als gevolg van de heftige aanrijding. Henk was een ervaren rijinstructeur en zeer geliefd in Amersfoort en het Gooi.

Medeleven

Op sociale media stonden meten na het ongeval tientallen berichten die getuigen van medeleven, waarbij ook meteen helder was dat veel rijschoolhouders aanboden om waar mogelijk hulp te bieden.

Hulp

Patricia Nijman (bekend van De slechtste chauffeur van Nederland) bood spontaan aan om hulp te bieden. "Ik heb via de mail contact opgenomen en via een goede vriend van de familie bleek dat rond de zakelijke afronding nog alles geregeld moest worden. Ik kreeg inzage in zijn agenda en aan de hand daarvan kunnen we zien welke examens en lessen er staan gepland en daar nemen we actie op."
Nijman weet zich verzekerd van de hulp van een groot aantal collega's in het werkgebied van Henk.

Afscheid

Bij het ter perse gaan van deze Rij-instructie was nog niets bekend over de uitvaart, maar wel was bekend dat een aantal rijschoolhouders een groots afscheid voorbereidde. Alle actuele berichten hierover zijn verschenen op rij-instructie.nl.

Ook de C-opleiders leggen een grote claim op de capaciteit bij het CBR.
Rijschoolgegevens.nl wordt vernieuwd.
Het wrak na de aanrijding.