Schuivende panelen in de top 50 grootste rijscholen

Vorig jaar publiceerden we voor de eerste keer de lijst met de 50 grootste rijscholen (op basis van het aantal B-examens in 2017) en de lijst met de slagingspercentages van de grootste rijscholen. We kregen zo veel reacties dat we dit nu voor de tweede keer doen. Het is de start van een traditie.

Vooraf: het is niet heel erg moeilijk om een lijst als deze samen te stellen. Het CBR publiceert elk kwartaal zogeheten open data en als je er een goede data-analist op loslaat, kom je al een eind. Frans-Bert Ruber, eigenaar van de gelijknamige rijschool in Limbricht en ook beheerder van de website debesterijscholen.nl, beheerst dit kunstje als geen ander en wij maken graag gebruik van zijn expertise.

De top 50

In de lijst is veel veranderd ten opzichte van de gegevens van een jaar terug. Vorig jaar stond RijLess.nl op de eerste plaats, iQdrive op de tweede en Autorijschool L op de derde. Dit zijn geen 'normale rijscholen', maar een soort franchisegevers of aanbrengers. Klanten die hier rijlessen afnemen, worden doorverwezen naar een rijschool in de buurt die bereid is een commissie te betalen om de klant aan te brengen. RijLess.nl heeft afgelopen jaar een flinke opdoffer gehad, want het is teruggevallen van plek 1 naar plek 37 en het aantal examens duikelde van 2.361 naar 300.
iQdrive, dat vorig jaar 1.794 examens noteerde, vinden we zelfs helemaal niet meer terug in de top 50. De nieuwe koploper is Autorijschool L. Daar zal het trots op zijn, maar ook hier is het aantal examens gedaald: van 1.728 in 2016 naar 1.508 in 2017. Misschien heeft dit te maken met het lage slagingspercentage. Vorige keer was dit met 35,76 procent al niet hoog, dit jaar wordt met 32,9 procent bijna 3 procent minder gescoord. Daar is werk aan de winkel.

A. Hufman

De nieuwe nummer 2 stond in de vorige lijst op de vijfde plaats: A. Hufman in Amersfoort. Daar zijn meer examens afgenomen (1.104 nu tegen 1.099 vorige keer) en zelfs het slagingspercentage is iets opgekropen: van 50,23 naar 50,9 procent. Dat is bijna 1 procent hoger dan het landelijk gemiddelde en voor een rijschool met dit aantal B-examens is dat helemaal geen gekke score.
Hufman prijst zichzelf in de regio Amersfoort onder andere aldus aan: "We zijn de grootste rijschool in de regio Amersfoort en werken met zeer ervaren, enthousiaste instructeurs die je helpen de knooppunten in het huidige verkeer te ontwarren. We behoren tot de top 10 van grootste rijscholen van Nederland. Dat kan alleen met constante kwaliteit, te beginnen met een acceptabel aantal rijlessen waarin het 'roze papiertje' gehaald kan worden."

ANWB

A.N.H. Rijopleidingen Amsterdam is de nieuwe nummer 3, waar het vorig jaar nog op plek 6 stond. Dat is volledig te danken aan het feit dat andere rijscholen zijn weggevallen uit de top. ANH Rijopleidingen is de ANWB Rijschool in Amsterdam-West. Vaststaat dat de ANWB rijscholen grote spelers zijn. Op de vierde plaats staat namelijk ANWB Rijopleiding de Kleijnen (uit Rijswijk, vorig jaar elfde), op plek elf vinden we nu ANWB Rijopleiding E&R (Utrecht) terug, op de veertiende plaats ANWB rijopleiding Leiden/Haarlem en een plekje lager staat de Algemene Rijopleiding Rotterdam, dat eveneens behoort tot de club van ANWB-franchisenemers. Bij deze vijf is trouwens een megaverschil in slagingspercentages. ANWB Rijopleiding Leiden/Haarlem haalt net iets meer dan 30 procent en presteert het minst, terwijl ANWB Rijopleiding E&R met 65 procent op meer dan het dubbele zit.
Bruinsma Verkeersopleidingen in Utrecht maakt de top 5 vol, waar het vorig jaar nog zesde stond. Bruinsma is de rijschool van BOVAG-voorzitter Frank Hoornenborg en is al jaren een van de grootste rijscholen in Nederland.

Slagingspercentages

In Maarssen (kring Utrecht) zit de best presterende rijschool onder de grote jongens, waarbij honderd eerste B-examens de grens is. Autorijschool Bryan haalt met 106 examens een slagingspercentage van 82,1 procent. Met 81,6 procent bij 103 examens staat Frans-Bert Ruber uit Limbricht op plek 2 en Autorijschool Jeurissen uit Susteren maakt het ereschavot compleet met 80,2 procent eerstgeslaagden.

Grootste stap

Ten opzichte van vorig jaar maakt Autorijschool Bryan de grootste stap, want dat zat vorig jaar niet eens bij de beste dertig. Frans-Bert Ruber stond vorig jaar tweede (en weet de kwaliteit waar hij pal voor staat dus goed vol te houden), terwijl Jeurissen vorig jaar negende stond met toen een slagingspercentage van 73,45 procent. Met deze drie rijscholen zijn ook de enige drie rijscholen genoemd met een slagingspercentage boven 80 procent. Verder zijn er 21 rijscholen in deze lijst met een slagingspercentage tussen de 70 en 80 procent.

Meer dan 200

Verkeersschool Frank Schuurman in Apeldoorn is de best presterende rijschool met meer dan tweehonderd examens. Bij 279 examens weet Schuurman het voor elkaar te krijgen dat drie van de vier leerlingen in één keer slagen. Amsterdamse verkeersopleidingen staat in dit 'lijstje in het lijstje' op plek 2 met 260 examens en een slagingspercentage van 74,1. Het is daarmee de eerste grote rijschool in een grote stad die aan dit slagingspercentage komt. Dek opleiding en training in Goes is de derde rijschool in dit lijstje met 269 examens en een slagingspercentage van 64,8 procent.

Meer dan 300

Volgens de lijst is Verkeersschool Ruud Rutten in Venlo (van de voorzitter van de FAM) de best presterende rijschool in het segment tussen 300 en 400 examens, een slagingspercentage van 64,8 procent, terwijl L.G.M. Elzendam in Hengelo met 65,2 procent het hoogste slagingspercentage in de categorie meer dan 400 examens (463 om precies te zijn) heeft. Dat is echt een wereldprestatie van Elzendam: zo'n hoog percentage met zo veel examens. Ruud Rutten komt daar overigens bijna bij in de buurt, want in feite moet het slagingspercentage van Autorijschool Christis (126 examens en een slagingspercentage van 64,3 procent) opgeteld worden bij die van Ruud Rutten. Elzendam kwam vorig jaar niet in de lijstjes voor, Verkeersschool Ruud Rutten al wel.