Het kortetermijngeheugen

Valt het u ook steeds meer op? Het feit dat steeds minder verkeersdeelnemers de regels kennen, laat staan dat ze worden toegepast? Bent u als vakidioot er ook één van de oude stempel die vindt dat je gewoon voorrang moet verlenen en het voor laten gaan nog netjes toepast, ook al stopt de andere verkeersdeelnemer onterecht?
Waar we vroeger spraken over de 'fietsersmentaliteit' in het verkeer, omdat deze toch behoorlijk grote groep verkeersdeelnemers zich niet aan regels wenste te houden, gaat deze slechte mentaliteit tegenwoordig meer en meer over op zo'n beetje alle verkeersdeelnemers.
En dat is toch vreemd te noemen, aangezien wij als opleiders het onze leerlingen, en dus diezelfde verkeersdeelnemers die wij daarna zelfstandig autorijdend tegenkomen, het ooit goed en onderbouwd hebben aangeleerd. Denken deze personen: 'Ach, laat die gekke rijinstructeur maar kletsen, ik doe het nu lekker op mijn manier?'
Het zijn helaas de gevolgen van het slecht aanleren van het theoretische gedeelte van de rijopleiding, vooral de al veel besproken 'turbotheorie' is hier debet aan. Deze methode speelt slechts in op het kortetermijngeheugen, dat bovendien maar een bepaalde hoeveelheid informatie kan verwerken. En denk nou niet dat dit alleen in onze branche speelt, nee hoor! De examenperiode voor het voortgezet onderwijs breekt weer aan en de ene bijspijkercursus buitelt over de andere heen om de leerlingen op het centrale examen voor te bereiden. Als papa en mama maar willen betalen is succes vrijwel gegarandeerd, want het kost een vermogen om zoon- of dochterlief nog even een weekje naar Leiden of welke andere plaats dan ook te sturen en je durft als ouder al bijna niet het risico te lopen om het je kind te onthouden, want stel je voor dat hij of zij zakt voor het examen. Had je dan toch niet…?
Ik vind het eigenlijk getuigen van minachting voor de docenten van de school waar het kind al die jaren onderwijs heeft genoten, want dat is eigenlijk wat je ermee zegt: zij hebben het niet goed genoeg gedaan. En het meest kwalijke is dat er ook hier in korte tijd flink gestampt wordt en dus slechts het kortetermijngeheugen wordt aangesproken, waardoor de kennis weer snel verloren gaat. Wat is dat diploma dan straks nog waard? Zo is het dus ook met het rijbewijs: wat is het waard als je kort na het behalen ervan constant moet gokken wie er voorrang heeft of wie je voor moet laten gaan en wat betekenen al die borden ook al weer? Tijd om de leerling te dwingen langer te leren en op de dag van het praktijkexamen mondeling bij de examinator aan zijn tafel een aantal theorievragen te laten beantwoorden. En dan bij onvoldoende resultaat ook niet gaan rijden. Want… als je het in theorie al niet eens weet, hoe doe je dat dan in de praktijk?
Keihard? Ja, inderdaad, maar nog harder als er slachtoffers vallen.

Eric Bakker,
voorzitter VRB