Probleem wachttijden moet beter gecommuniceerd

Momenteel gaat het met de wachttijden weer de verkeerde kant op. Ik zit zelf in Rijswijk en daar is de wachttijd volgens de gegevens van het CBR ((periode tot en met 29 maart) inmiddels weer opgelopen tot 10 weken. Rijswijk scoort met Leusden en Leiden het slechtst, maar ook bijvoorbeeld Maastricht zit al aan de acht weken, van de acht examenlocaties in Noord-Holland haalt maar één de zeven weken en in Gelderland geldt dit voor vier van de zes oproepplaatsen.

Het CBR heeft met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de branche afgesproken dat een examen binnen zeven weken moet kunnen worden gereserveerd en zoekt daarom met man en macht nieuwe examinatoren. Vorig jaar zijn er zestig aangesteld en het streven is om ook dit jaar zestig aan te stellen. Maar dat wordt steeds lastiger. Er zijn amper mensen te krijgen. Dat is vervelend voor het CBR en voor ons, maar in heb daar wel begrip voor. Waar niet is, verliest de keizer zijn baard.

Waar ik minder begrip voor heb, is hoe dit wordt gemanaged. Op de website van het CBR over de wachttijden luidt de eerste alinea: 'Het CBR streeft ernaar dat je eerste praktijkexamen voor de auto binnen 7 weken kan worden gereserveerd en herexamens binnen 5 weken."
Een alinea verderop lezen we: "Landelijk lag de termijn voor de eerste examens in de week van 19 t/m 24 maart op 7,4 weken. Voor de herexamens was dat 3,9 weken. Deze termijnen kunnen per examenplaats hoger of lager uitvallen."
7,4 weken gemiddeld en herexamens ruim binnen de tijd, dat klinkt mooi: het CBR doet het bijna goed. Maar het probleem zit in het toenemend aantal locaties waar de zeven weken niet wordt gehaald. En het is niet het CBR dat dit uitlegt aan de klant, maar dat ligt op ons bordje. Als wij een leerling vertellen dat hij eind juni examen kan doen, dan is dat ons probleem en niet dat van het CBR. Die leerling ziet alleen maar 7,4 weken staan, bladert niet verder, en snapt er niks van.
Betere communicatie van het CBR richting de consument is dus dringend gewenst. Ik heb daarom alvast een suggestie voor een nieuwe eerste alinea:
"Het CBR streeft ernaar dat u binnen zeven weken het eerste examen kan doen, maar in een toenemend aantal locaties wordt dit niet gehaald. Dat komt niet door uw rijschool, maar doordat wij niet voldoende examinatoren hebben. Wij bieden u hiervoor onze excuses aan."