Een beetje waardering is toch niet te veel gevraagd?

Elders in deze editie doet Ruud Rutten, voorzitter van de FAM, een oproep om te stoppen met moddergooien. Ruud doelt hiermee op alle ongefundeerde kritiek, meningen en meninkjes op vooral social media. Social media is een verworvenheid van deze tijd en iedereen kan er alles op plaatsen, maar Ruud meent dat hier niemand mee gediend is.

Hij slaat de spijker op z'n kop. Natuurlijk breekt Ruud in zijn column ook een lans voor het vele werk dat hij en andere vertegenwoordigers van de drie brancheorganisaties BOVAG, VRB en FAM verzetten (hij is gekleurd, maar dat mag in zijn positie), maar zijn punt is helder en vooral terecht. Het is namelijk echt ongelooflijk wat een aantal instructeurs de wereld in slingert. Dit deugt niet, daar mankeert wat aan, de brancheorganisaties hebben het altijd gedaan en vaak zijn het CBR en IBKI de gebeten hond; het gaat nergens over.

Gelukkig is het maar een een klein groepje diehards dat blijkbaar altijd tijd en zin heeft om alle registers open te trekken, maar dat is niet het punt. Het punt is dat niemand er iets aan heeft. De branche schiet er niets mee op en de schrijvers zelf ook niet. Mogelijk integendeel zelfs. Ik kan me namelijk goed voorstellen dat de namen van die roeptoeters net zo goed als ik ze ken ook bij het CBR welbekend zijn. Het CBR staat onafhankelijk tegenover iedere rijschoolhouder, maar niets menselijks is ook de mensen bij het CBR vreemd. Misschien werkt het niet tegen je, maar het werkt zeker niet voor je. Zo bezien is het zelfs gewoon dom om te doen.

Er is nog iets. Natuurlijk kun je over bepaalde meningen en standpunten van de brancheorganisaties vinden wat je vindt, maar niemand kan ontkennen dat ze ook veel rijschoolhouders - hun leden - goed helpen. Een voorbeeld maakt dit helder: neem de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) die op 25 mei van kracht wordt en waarover we in deze editie uitgebreid schrijven. Veel rijschoolhouders die niet zijn aangesloten bij een branchevereniging missen daar, heel simpel, veel informatie over. Natuurlijk kun je als rijschoolhouder je schouder ophalen over die AVG en denken dat het allemaal wel los zal lopen. Maar is dat echt zo? We willen niemand bang maken, maar reken maar dat veel consumenten weten wat er gaat veranderen en iedere ondernemer die hier niet goed mee omgaat weten ze te vinden. Je verrader slaapt namelijk nooit.

Alleen al het feit dat de brancheorganisaties bezig zijn dit zo goed mogelijk te regelen voor hun leden, maar in elk geval hen er optimaal over te informeren, verdient alle lof. En dat is nog maar één onderwerp.