Uitstelgedrag

We hebben ze allemaal weleens, leerlingen die uitstelgedrag vertonen. Geen datum plannen voor het theorie-examen, want dan hoef je nog niet te gaan leren. En als je geen examen doet, kun je er ook niet voor zakken. Als rijinstructeur spoor je dan je leerling aan om er tempo mee te maken, want het is noodzakelijk om de zaken goed op orde te hebben.
Maar ook voor ons zelf geldt dit, want hoe heeft u zich voorbereid op de nieuwe privacywetgeving die op 25 mei 2018 van start gaat? Denken wij ook dat het nog wel een keer komt, of dat het allemaal wel losloopt, dat het niet zo belangrijk is? Heeft u zich er wel in verdiept? Prima! Misschien heeft u zelfs de bijeenkomst bezocht die onder andere door de VRB werd georganiseerd en waar De Eendracht een presentatie gaf over dit onderwerp.
Maar als het u allemaal een beetje ontgaan is wil ik u toch op het hart drukken om er in ieder geval iets over te lezen. Op de VRB-site is het een en ander over de presentatie terug te vinden, maar ook op het internet kunt u er veel over lezen. Ook al duikt u er nog niet helemaal in, denk eens na over wat u allemaal verzamelt aan gegevens van uw leerlingen. Voor de een is dat misschien slechts een naam, adres en geboortedatum, voor de ander is dat soms veel meer dan dat.
De één vernietigt na het behalen van het examen direct alle gegevens van de betreffende leerling, de ander bewaart alles. Alles is straks aan regels gebonden en iedere ondernemer die gegevens verzamelt moet aan controleerbare eisen voldoen.
Aan de andere kant geldt dat we ook niet moeten doorslaan hierin, en zeker niet in paniek raken. Maar bedenk vooral dat de struisvogelpolitiek die we onze leerlingen wel eens verwijten ons niet ook moet overkomen, met eventuele nare gevolgen.

Eric Bakker,
voorzitter VRB