Afbeelding
Foto:

De impact van afleiding

In deze serie wordt een verkeersongeval aan de hand van politiegegevens geanalyseerd. Om de privacy van de betrokkenen zo veel mogelijk te waarborgen is het verhaal erachter bewerkt en zijn namen en plaatsnamen veranderd en eventuele kentekens onzichtbaar gemaakt.

Tekst: Irma van den Berg
Foto's: Team Verkeer, Politie Den Haag

"Dirk, zie jij kans om nog effe snel een klusje te doen?", krijgt Dirk te horen als zijn werkgever hem belt. "Het is aan de andere kant van de stad maar je krijgt dubbel betaald als je het vandaag nog doet." Dirk gaat schoorvoetend akkoord,
maar is verontwaardigd en teleurgesteld omdat het zaterdagavond is, maar hij heeft ook dringend geld nodig.

Naar de grote stad

Na zijn scheiding trok Dirk terug naar de grote stad omdat het leven in de provincie met zijn voormalige echtgenote dichtbij hem na 20 jaar huwelijk behoorlijk begon te benauwen. Aan de randen van de hem eerder zo vertrouwde stad is de omgeving echter behoorlijk veranderd. Er zijn compleet nieuwe woonwijken verrezen. Beeldbepalende gebouwen hebben plaatsgemaakt voor appartementencomplexen die voor Dirk onbekend zijn.

Klusjesman

De scheidingsadvocaat wil zijn facturen betaald zien, zijn ex wil haar eigen alimentatie en die van de kinderen ontvangen en de eigenaar van het pension waar Dirk tijdelijk zijn intrek heeft genomen, vindt hem aardig zolang hij de huur op tijd betaalt. Naast zijn 32-urige werkweek kan hij in de avonduren en in het weekend bijverdienen als klusjesman. De deal was dat hij daarom ook privé de beschikking kreeg over een Volkswagen bestelbus, wat veel goedmaakt omdat hij zo geen eigen auto nodig heeft. Helaas zit er in de bus geen navigatiesysteem, maar hij kan beschikken over een verouderd systeem dat lang geen updates meer heeft gehad.

GPS-verbinding

Hij stelt het verouderde navigatiesysteem in op het adres waar hij de klus moet klaren. Een dure smartphone met routeplanner kan hij zich helaas nog niet veroorloven. Als het systeem na twee minuten nog geen verbinding heeft, moppert hij en hij ergert zich stevig aan de traagheid van het systeem. Een minuut later besluit hij toch maar alvast te gaan rijden, in de hoop dat het systeem dan eerder verbinding krijgt met GPS. Als de route uiteindelijk in beeld komt is Dirk al een eind op weg.
Van tijd tot tijd controleert hij het scherm en kijkt hij naar de verwachte aankomsttijd. Dirk rijdt nu in een voor hem onbekend deel van de stad. Hij heeft wel gezien dat hij over enkele honderden meters rechtsaf moet, maar hij kan nog niet goed uitmaken waar. Kijkend naar het scherm ziet hij een statisch beeld. De auto is in beweging, maar de navigatie niet en lijkt te zijn vastgelopen.

Gebiedende wijs

Dirk nadert nu een groot kruispunt met verkeerslichten en tramrails. Even schiet de theorieles van zijn toenmalige rijinstructeur Joost weer door zijn hoofd toen die zei: "Denk eraan jongen, een tram gaat altijd voor, van links of rechts mag die altijd boren." Boren, ja ja, mijmert hij in zichzelf. Het is geen tandarts…
Vlak voor het kruispunt komt de navigatie plotseling weer tot leven en Bram, de welbekende stem van TomTom, beveelt op gebiedende wijs: "Ga linksaf!"
Huh? Rechtsaf toch?, denkt Dirk en hij ziet dat de verkeerslichten groen zijn en dat de pijl op het scherm nu inderdaad naar links wijst. Door zijn ergernis fixeert hij zijn blik net iets te lang op het scherm terwijl zijn hersenen al een seintje naar Dirks armen hebben gestuurd. Hij draait het stuur abrupt naar links in de veronderstelling dat hij hier groen licht heeft.

Beoordelingsfout

Opkijkend realiseert hij zich ogenblikkelijk zijn beoordelingsfout. Een bestelbus is zó schrikbarend dichtbij dat Dirk reflexmatig de andere kant op stuurt om te redden wat er te redden valt, maar het is te laat! Hij klapt op een in volle vaart tegemoetkomende bestelbus. De klap is enorm en de hoge energetische impact zorgt dat de Mercedes zijwaarts omhoog wordt getild, over de kop gaat en op zijn dak belandt.
Door de enorme impact stuitert de aangereden bus na de klap terug en Dirk ziet hoe die ondersteboven snoeihard verder glijdt waarbij enkele verkeerslichten als lucifershoutjes afbreken. Na het raken van een boom stuitert de bus nog even terug en komt dan meedogenloos gehavend tot stilstand.
Dirk komt er met de schrik vanaf, maar de bestuurder van de Mercedes wordt ernstig gewond naar het ziekenhuis vervoerd.

Afbeelding