Het CBR-logo wappert op een vlag bij het examencentrum in Amsterdam. .
Het CBR-logo wappert op een vlag bij het examencentrum in Amsterdam. . Foto: Rij-instructie

'Het CBR kan er met gestrekt been in, maar doet dat niet'

Logomisbruik vooral door turbo-opleiders

Het CBR haalt de touwtjes met gebruik tot het CBR-logo strakker aan. De reden is dat sommige rijscholen misbruik maken van het beeldmerk. Het CBR laat desgevraagd weten dat er geen directe aanleiding is, maar navraag in de branche leert dat de pijn dieper zit dan het CBR wil doen geloven.


Er is geen directe aanleiding om de puntjes op de i te zetten, er staan geen rijscholen of ondernemingen bekend als de bonte hond (dus ook geen aanbieders van turbo-opleiders waar je kunt slagen door gebruik te maken van foefjes) en het CBR heeft ook niet meer last van het misplaatst gebruiken van het logo. En de vraag om misbruik nader te omschrijven én om aan te geven hoe strak er wordt gehandhaafd: ook dat zijn concrete vragen die we het CBR hebben voorgelegd, maar waar we geen antwoord op krijgen.

Geen nieuws

We hebben dit soort vragen – en veel meer – allemaal gesteld, maar volgens het CBR is er eigenlijk geen nieuws over het logobeleid. Vanwaar dan toch dat bericht in maart met de mededeling dat er misbruik van het logo wordt gemaakt? "We zien incidenteel gebeuren dat het logo verkeerd wordt gebruikt. Omdat we het belangrijk vinden om te laten weten wat mag en wat niet mag met het CBR-logo, brengen we dit bericht met enige regelmaat onder de aandacht van rijscholen. Er is dus geen concrete aanleiding voor. Natuurlijk spreken we de rijscholen erop aan die het logo verkeerd gebruiken. Meestal wordt het direct aangepast", laat het CBR weten.

Turbo-opleiders

Het valt dus allemaal eigenlijk wel mee en als misbruik wordt geconstateerd dan wordt dat door de desbetreffende rijschoolhouder direct aangepast. Dit gelooft Peter Somers, directeur van Lens Media (uitgeverij van onder andere leermiddelen voor de rijscholensector), ook direct. Maar volgens hem is dit de essentie van het probleem. Hij legt uit: "Een rijschool die op zijn website een link naar het CBR heeft, is het probleem niet. Waar het om gaat, is het misbruik van het logo en de naam van het CBR op internet door onder andere turbo-opleiders en vage marktpartijen."

Misbruik

Somers komt op verzoek met voorbeelden. Allereerst wijst hij op de website cbrexamens.nl. "Dat is misbruik van de beschermde naam CBR en dat kan niet. Wat je wél kunt aangeven is dat je opleidt voor een erkend CBR-examen, maar dit gaat veel verder."

Meer voorbeelden

Twee andere voorbeelden die we zelf moeiteloos vonden, zijn cbrtheorieexamenoefenen.net en kenjetheorie.nl. Op de eerste website valt onder andere te lezen dat 'Onze oefen- en leerstof altijd up-to-date is volgens de laatste CBR methode'. En op kenjetheorie.nl staat onder meer dat de cursussen die je hier kunt volgen en de examens die je hier kunt afnemen 'CBR-proof' zijn. We grasduinden nog wat verder op internet en, zonder compleet te zijn, zijn dit nog andere websites die minimaal in een schemergebied opereren: theoriecursus-in-1-dag.nl, theorieplaza.nl, rij-nitro.nl, snelopdeweg.nl, tomtheorie.nl, debesterijlessen.nl, haaltheorie.nl, debesterijlessen.nl, do-it-rijschool.nl en groupon.nl. Allemaal gebruiken ze de naam van het CBR op een manier die misschien net, maar mogelijk niet door de beugel kan. Het is aan de juridische afdeling van het CBR om dat uit te zoeken.

Rijschoolhouders

Die afdeling heeft er trouwens ook geen dagtaak aan om rijschoolhouders te vinden die het CBR-logo onjuist gebruiken. Die zijn namelijk niet heel moeilijk te vinden. Wij zoxhten niet heel erg lang op internet en vonden onder andere motor- en autorijschool Storm in Zoetermeer en Rijschool Snel Vooruit in Den Haag die onder aan de website de tekst gebruiken dat ze CBR-erkend zijn, inclusief het CBR-logo. We belden beide rijscholen om een reactie. Bij Rijschool Snel Vooruit neemt een buitenlands sprekende dame op die absoluut niet weet waar we het over hebben. Bij rijschool Storm hebben we de voicemail ingesproken met het verzoek om terug te bellen, maar dat is niet gebeurd.

Aanpakken

Somers ziet het allemaal met lede ogen aan en heeft er veel problemen mee. Hij heeft daarom meerdere malen bij het CBR gevraagd om het misbruik aan te pakken. "Het CBR heeft een juridische afdeling die dit soort zaken moet en kan aanpakken. Ze kunnen er met gestrekt been in. Dat hebben wij gevraagd, maar het CBR doet er niets aan en vooral dat stoort me."

Niet alleen

Somers staat hier niet alleen in, bepaald niet. De aanleiding dat het CBR vorige maand het bericht over het misbruik uitstuurde, is onder andere ingegeven tijdens het zogeheten Branche Voorzitters Overleg (BVO). Irma Brauers, secretaris van de VRB, heeft hier samen met de andere voorzitters dit probleem aangekaart. De reden? "We kregen uit alle hoeken in het land hier opmerkingen over. Vooral over reclame-uitingen die de suggestie wekken dat ze beschikken over CBR-theorie-examenvragen en -antwoorden. Of over uitingen die door de oppervlakkige lezer makkelijk kunnen worden uitgelegd als dat de betreffende rijschool een voorkeurspositie binnen de keten heeft,omdat ze CBR-erkend zijn. Maar vooralsnog heeft het CBR geen erkende rijscholen."

Paal en perk

Ruud Rutten, voorzitter van de FAM, kan zich ook goed voorstellen dat het CBR paal en perk stelt aan het gebruik van hun logo. "Het is langzaam maar zeker uit de hand gelopen, terwijl het eigenlijk niet toegestaan is. Je ziet steeds vaker op websites en social media dat rijscholen het CBR-logo gebruiken en het lijkt er dan op dat die bedrijven onderdeel zijn van of samenwerken met het CBR. Dat stoort ons."
Overigens wil het CBR graag tips over ontoelaatbaar gebruik van de naam CBR of onjuist gebruik van het logo. Liefst met foto's en/of printjes.