Afbeelding

Citroën C4 Cactus schudt
eigenzinnige karakter af

De vorige Citroën C4 Cactus was eigenzinnig, maar die koers heeft de Franse autofabrikant verlaten. Voor dit modeljaar is er een nieuwe C4 Cactus met veel aandacht voor comfort en een nieuwe diesel.

Citroën heeft een naam hoog te houden met auto's die buiten de lijntjes kleuren, waarbij de DCV (Lelijke Eend) en de DS (Snoek) natuurlijk het meest tot de verbeelding spreken. Er zijn ook jaren geweest dat er huis-tuin-en-keuken-auto's werden gemaakt, zoals de Saxo, maar onder andere met de Cactus C4 laat Citroën weer zien dat het ballen heeft. Of had, dat is beter. In Nederland is de Cactus namelijk een verkoopsucces, maar zo niet in thuisland Frankrijk. Dat heeft de directie ertoe aangezet om de Cactus te restylen en dat gaat best rigoureus.

Air Bumps

Zo neemt Citroën bijvoorbeeld afscheid van de karakteristieke (en door velen als foeilelijk beschouwde) 'Air Bumps' (de kunststof stootkussens met noppen aan de buitenkant), en de stompe neus, de vierkante achterlichten en markante dakrails hebben de tekentafels niet meer gehaald. Het gevolg is dat de Cactus minder lomp oogt, maar juist lang en elegant, mede door de ronde neus en strak gelijnde koplampen. Nieuw zijn de kunststof onderranden, die vergelijkbaar zijn met die van inmiddels veel andere auto's (bijvoorbeeld de Renault Mégane) en gelukkig staat de Cactus nog wel hoog op de wielen. Maar alles bij elkaar geldt: de Cactus is minder stekelig geworden.

Interieur

Het interieur van de Cactus is ook aangepast en ook daar is alle eigenzinnigheid weggesneden. Het aantal knoppen op het dashboard is beperkt tot het minimum, want vrijwel alle functies worden bediend middels het centraal geplaatste beeldscherm. Dat scherm zelf staat er een beetje vreemd bij – het is net of het er in allerijl nog op is geplakt – maar ideaal is het wel. Bovendien is de bediening van het audio-, communicatie- en navigatiesysteem logisch en duidelijk. Dankzij ondersteuning voor Apple Carplay en Android Auto werkt de C4 Cactus voortaan optimaal samen met smartphones. Het is allemaal heel comfortabel en dat is geen toeval, want Citroën wil qua comfort de beste leerling in de klas zijn.

Fauteuils

Dat merk je aan de bediening, maar vooral aan de stoelen, die we met een gerust hart fauteuils mogen noemen. De opbouw is vergelijkbaar met een matras en zowel voor- als achterin zit je ook na een urenlange rit nog puik. Volgens Citroën is dat comfort bovendien ook na vele jaren nog gegarandeerd, voor wat het waard is. Achterin is de hoofd- en beenruimte helaas wel matig. Een echt nadeel is dat de achterpassagiers zich achterin moeten behelpen met klapraampjes in plaats van ruiten die geheel naar beneden kunnen. Dat zou eigenlijk verboden moeten worden.
Comfortabel is ook dat de Cactus zeer goed geïsoleerd is. Het vorige model was wat rumoerig, maar dat is merkbaar aangepakt, zowel voor- als achterin. En in één moeite door is ook de standaarduitrusting opgehoogd. Dat heeft als nadeel dat de auto duurder is geworden, maar als voordeel dat veel snufjes die je voorheen als optie moest kopen nu standaard zijn verwerkt, zoals tractiecontrole, airconditioning en elektrisch bedienbare zijruiten voor.

Weggedrag

Heel wat mensen worden in de bijrijdersstoel en ook achterin kotsmisselijk van het weggedrag dat bij Citroën hoort. In de duurdere modellen wordt dat bereikt door een geavanceerde ophanging met zogenoemde 'gasveerbollen', maar die is voor de Cactus te duur. Citroën introduceert daarom de 'Progressive Hydrolic Cushions'. Dit zijn gewone schokbrekers in combinatie met een vloeistof die opwarmt en zo voor meer of minder weerstand zorgt. Hierdoor is het onderstel ook weer uitgesproken zacht, maar hoe meer de auto inveert hoe stugger de veren worden. Alles bij elkaar zweeft de auto als het ware over de weg, maar oneffenheden zijn soms best voelbaar. In bochten helt de Cactus nadrukkelijk over en dat is niet altijd een even prettig gevoel. Het is in elk geval wennen.

Motoren

Er is een uitgebreid aanbod van motoren, waarbij er keus is uit twee benzinevarianten en één diesel: de BlueHDI 100 pk/254 Nm. Deze diesel is echt zoals een Franse diesel behoort te zijn: relatief rustig, nauwelijks hoorbaar en pittig genoeg.

Conclusie

De Citroën C4 Cactus heeft zijn eigenzinnige looks en karakter afgeschud. In de plaats daarvan is er nu een auto die niet opvalt, maar wel met veel comfort. In onze branche is dat belangrijk, dus we raden u aan om een proefrit te maken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding