De nieuwe Gezondheidsverklaring, die weet wat

De nieuwe Gezondheidsverklaring, die weet wat. Die conclusie kunnen we langzamerhand wel trekken, ruim drie maanden nadat de Eigen verklaring de Gezondheidsverklaring is geworden.
Los van de naamsverandering is er een aantal wezenlijke veranderingen doorgevoerd en die pakken niet allemaal goed uit. De belangrijkste wijziging is dat, vanwege privacy wetgeving, niet langer de rijschoolhouder maar de leerling de verklaring moet invullen. Ik vraag altijd aan een nieuwe leerling bij de start van de opleiding of ze de verklaring willen invullen, zodat de instructeur deze tijdens de eerste les kan doornemen. Dat geeft namelijk veel informatie die tijdens de opleiding wordt gebruikt.

Die vragenlijst is best wel 'een dingetje'. Allereerst zijn er meer vragen gekomen. Daarbij is het opmerkelijk dat wij wél een voorbeeld van de Gezondheidsverklaring hebben met meer vragen, maar dat die nog steeds niet op de site van het CBR staat en dus niet kan worden ingevuld. Dat moet snel gebeuren.
Bovendien heeft een aantal leerlingen moeite met het invullen van de vragenlijst. Wij hebben een paar keer meegemaakt dat een vraag niet goed is ingevuld – een nee moest een ja zijn of andersom. Dit moest dus worden aangepast. Nou, ik kan u verzekeren: dat gaat niet makkelijk. Vanuit onze zorgplicht richting de leerling adviseer en help ik de leerling waar mogelijk, maar je hebt een lange adem nodig om dat gedaan te krijgen.
Ik wil dit aankaarten bij het CBR en ik vraag me af of meer rijschoolhouders zich hierin herkennen. Met meer reacties en ervaringen staan we sterker, dus ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.
En dan zijn er nog die enorme prijsverschillen in het verplichte onderzoek van een psychiater wanneer sprake is van een spectrumstoornis, zoals ADHD. Rij-instructie schreef daar de vorige editie over. Die prijsverschillen zijn bizar en in alle gevallen zijn ze enorm hoog. Tussen 100 en 250 euro voor een gesprek van tien minuten, dat is niet uit te leggen. Bovendien blijkt doorgaans dat de bevindingen van de psychiater 1 op 1 overeenkomen met de bevindingen van de eigen behandelend arts of psychiater. Je betaalt dus fors voor iets dat je al weet. Dat moet anders kunnen.

Conclusie: er moet nog veel worden verbeterd aan het traject met de Gezondheidsverklaring. Nu kan ik me voorstellen dat het CBR hierbij met handen en voeten gebonden is aan de wetgeving. Maar ik hoop dat de branche en het CBR in deze samen kunnen optrekken, want dat is in ieders belang.