'Beknibbel niet op extra gaspedaal'

Stef van Peek vraagt wat de mening is van de brancheorganisaties over het rechtergaspedaal. Dat hebben we even nagevraagd.
Ruud Rutten, voorzitter van de FAM, laat weten: "Uiteraard ben ik van mening dat er een goed functionerende, deugdelijke dubbele bediening in een lesauto moet zitten. In de rijles is deze denk ik niet meer weg te denken. Maar voor wat betreft het CBR kan ik me voorstellen dat deze niet echt van nut is. Mocht dit wel zo zijn, dan moet het CBR dit besluit mogelijk herzien."

Irma Brauers, secretaris van de VRB, laat het volgende weten: "Alles wat bijdraagt aan de professionaliteit binnen de branche zou omarmd moeten worden. We hebben bij Peter Claassens (inbouwer van dubbele bedieningen) geïnformeerd, maar een officiële certificering bestaat nog steeds niet. Enerzijds omdat het niet in de voertuigeisen bij het CBR opgenomen is, maar ook omdat niemand zich eraan waagt om hier een uitspraak over te doen."
"Eerste rijlessen geven, lijkt ons bijna een onmogelijkheid om te doen zonder een gaspedaal, dus dat zou eigenlijk wel een voorwaarde moeten zijn. Ook bij het demonstreren tijdens invoegen waarbij enige snelheid noodzakelijk is, moet je kunnen beschikken over een gaspedaal. Als je iets duidelijk wil maken, zoals milieuvriendelijk rijden in combinatie met je verbruiksmeter, is een gaspedaal aan de rechterkant een must. Nog afgezien van het feit dat je je lot als instructeur in noodgevallen overlaat aan een ander, lijkt dat ons toch eigenlijk onwenselijk."
"Verplichten van een gaspedaal is wellicht een brug te ver op dit moment, maar iemand die professionaliteit en bovenal veiligheid en niet in de laatste plaats zijn eigen veiligheid hoog in het vaandel heeft staan, gaat in elk geval naar een erkend inbouwbedrijf en beknibbelt niet op een gaspedaal dat maar 150 euro extra kost."

Tom Huyskens van BOVAG reageert: "Hoewel de put niet pas gedempt moet worden als er een kalf verdronken is, gaat een verplichting voor een tweede gaspedaal toch iets te ver. Je zou daarmee duizenden rijschoolhouders opzadelen met een hoge investering. Desondanks is het raadzaam om wel te kiezen voor een dubbele bediening met gaspedaal wanneer de gelegenheid zich voordoet."