Afbeelding

Kia Ceed kan pijn gaan doen

Kia neemt met de derde generatie van de Cee'd afscheid van het apostrofje. Het zal allemaal best. Veel belangrijker is of de nieuwe Cee'd het de concurrentie lastig kan maken. Het antwoord is ondubbelzinnig ja.

Tijdens de Autosalon van Genève (deze wordt nu gehouden en duurt tot en met zondag 18 maart) is er weer veel nieuws, zoals gewoonlijk. Een van de blikvangers – en zeker op de stand van Kia – is de nieuwe Cee'd, die een concurrent moet worden van de VW Golf en Opel Astra, om maar eens wat illustere auto's in het eivolle C-segment te noemen.

Stinger

Het lijnenspel van de Cee'd is gebaseerd op dat van de peperdure Stinger (kost rond een ton). De Cee'd oogt hierdoor vooral wat agressiever, met een nieuwe grille en neus, lagere luchtinlaten en een subtiele achterspoiler. Er is ook ruimte gewonnen. Niet in de lengte en ook niet in de wielbasis, maar in de breedte: er is 20 millimeter meer Cee'd dan er ooit aan Cee'd was.

Dieselmotoren

Onder de motorkap van de nieuwe Kia Cee'd vinden we twee benzine- en twee dieselmotoren. Kia levert de Cee'd met 1-liter turbobenzine driecilinder en met 1,4-liter T-GDi, die respectievelijk 120 pk en 140 pk produceren. Bij de diesel is vooral de geheel nieuwe U3 dieselmotor interessant voor deze branche. De 1,6-liter CRDi komt er in twee variaties: de instapper is goed voor 115 pk, terwijl de krachtigere 136 pk produceert.

Compleet nieuw

Nieuw is ook het interieur, compleet nieuw zelfs. Kia heeft de laatste jaren toch al naam gemaakt op dit gebied (van voornamelijk hard plastic beschikt elke Kia tegenwoordig over een prima interieur dat is gemaakt van dito materialen). Onlangs publiceerde De Telegraaf een eerste rij-indruk en daarin werden vooral de stoelen, de goede zithouding ten opzichte van het stuur en de vele verstelmogelijkheden van datzelfde stuur geroemd.

Infotainment

Een blikvanger in het interieur is het infotainmentscherm dat in 5, 7 of 8 inch te verkrijgen is, afhankelijk van het gekozen model. Verder is de nieuwe Cee'd voorzien van diverse slimme veiligheidssystemen, zoals High Beam Assist, Driver Attention Warning en Forward Collision Warning.
De prijs is nog niet bekend, maar een vanafprijs van 21.000 euro ligt voor de hand. Daarmee is het goed denkbaar dat de Cee'd de gevestigde orde pijn gaat doen.

Afbeelding