Afbeelding
Foto:

De lont in het kruitvat

In deze serie wordt een verkeersongeval aan de hand van politiegegevens geanalyseerd. Om de privacy van de betrokkenen zo veel mogelijk te waarborgen is het verhaal erachter bewerkt en zijn namen en plaatsnamen veranderd en eventuele kentekens onzichtbaar gemaakt.

Langs de autosnelweg moeten ze tanken en ze vullen de auto met lpg. Wat zij niet weten is dat de lpg-tank enkele maanden daarvoor is verwijderd terwijl de vulopening nog steeds aanwezig is. De lpg stroomt dus rechtstreeks de kofferbak in. Dat loopt niet goed af.        

Bloempjes buiten zetten

Joop, Guido en Arthur gaan in Antwerpen een weekend lang de bloemetjes buitenzetten. De in België geboren en getogen Guido heeft er nog veel vrienden waar ze kunnen logeren. Dat wordt dus het hele weekend feesten geblazen. Omdat de auto van Joop het vorige maand heeft begeven moeten ze iets anders verzinnen om in België te geraken.

Bij hun vorige bezoek aan Antwerpen gingen ze met het openbaar vervoer, maar dat beviel niet. Arthur stelt nu voor om zijn buurman Rob te vragen of ze zijn oude auto misschien kunnen lenen. "Die gast gebruikt dat ding alleen voor woon-werkverkeer en hij gaat nooit uit" zegt Arthur. "Hij is namelijk gescheiden en zit het hele weekend achter zijn pc. Die mist dat ouwe barrel niet eens. Als we hem een paar tientjes geven gaat hij geheid akkoord. Kan hij weer zijn sigaretjes en de internetaansluiting van betalen en voor zo weinig geld kunnen wij geen auto huren." Joop en Guido zijn het er volledig mee eens. Afgesproken wordt dat als het lukt de auto te lenen, Joop de heenreis rijdt en Guido de terugreis. Arthur blijft passagier want die heeft geen rijbewijs, maar die is dan voor de klusjes.

Een volle tank

Als Arthur het idee aan buurman Rob voorlegt om het weekend zijn auto te lenen, gaat hij vlot overstag. Voor twintig euro plus een volle tank gaat hij akkoord, maar ze krijgen de sleutels vrijdag pas later op de avond omdat hij nooit voor half acht thuis is. Zondagavond moet de auto dan vóór elf uur terug zijn omdat hij er maandagochtend weer mee naar zijn werk moet.
Vrijdagavond is Rob er inderdaad rond half acht en na wat uitleg over de diverse schakelaars en knopjes in de op leeftijd zijnde auto geeft hij Arthur de sleutels. Hoewel Arthur niets van auto's weet en het hem verder ook niet interesseert, weet hij nu in elk geval hoe de verlichting, ruitenwissers en kachel werken. Meer hoef je ook niet te weten, denkt hij. Omdat Joop en Guido heen en terug rijden is afgesproken dat Arthur voor de ditjes en de datjes en het eten zorgt. Wat later op de avond zullen ze dan naar Antwerpen vertrekken. Het maakt ook niet zo veel uit, want ze gaan daar trouwens toch altijd pas na twaalven stappen.

Voorpret

Tegen half negen arriveren Joop en Guido bij Arthur en tijdens het eten hebben ze al veel voorpret. Omdat Joop op de heenreis de Bob is houdt hij het op twee biertjes, maar Arthur en Guido nemen het er al stevig van.
Als het gezelschap later op de avond vertrekt zegt Joop dat het handiger is om nu alvast te gaan tanken. Dan hoeven ze daar geen geld meer voor apart te houden. Vanwege de belofte om de auto te tanken lijkt het Joop het beste om dat dan ook maar meteen te doen. Zo ver is België niet en dan hoeven ze daar zondagavond tenminste niet meer aan te denken.
Verderop is op de autosnelweg een tankstation waar je dag en nacht terechtkunt.

Onverwachte meevaller

Joop parkeert de auto bij een van de pompen en als hij het klepje van de benzinetank wil openen valt het hem op dat er ook een lpg-aansluiting in het zijpaneel zit. "Dat is helemaal geweldig", denkt Joop. "Lpg is de helft goedkoper dan benzine! Voor een paar tientjes hebben we dan al bijna een volle tank." Blij met deze onverwachte meevaller stapt hij weer in. Terwijl hij de auto naar een lpg-pomp rijdt, deelt hij het blijde nieuws. Omdat Joops vader vroeger ook op gas reed weet hij nog precies hoe de slang moet worden aangesloten. Het is een soort bajonet waarbij je het mondstuk na bevestiging een kwartslag draait. Hij verwijdert de beschermdop, bevestigt het mondstuk en trekt de hendel aan.
Tijdens het tanken vraagt hij Arthur om alvast te gaan betalen en voor onderweg wat sigaretten en versnaperingen te kopen. Bij twintig euro op de teller stopt hij met tanken.

Vuurbal

Arthur is intussen weer terug en stapt in. "Wat stinkt het hier", zegt hij. "Ja, dat klopt", antwoordt Joop. "Lpg stinkt nogal." "Maar het is wel lekker goedkoop!", vult Guido aan. Enkele honderden meters verderop haalt Arthur een aansteker uit zijn jaszak, peutert een sigaret uit het pakje en steekt die aan. Ogenblikkelijk klinkt er een luide explosie. Een enorme vuurbal slokt de auto volledig op. De impact van de enorme klap blaast de inzittenden alle kanten op. De vlammende auto vliegt als een vuurbal naar de berm, trekt een diep spoor door het gras en eindigt verderop met de voorkant tegen de vangrail. Intussen staat de auto in lichterlaaie. Twee van de inzittenden weten nog uit de auto te komen, maar ze staan letterlijk in vuur en vlam en storten ernstig gewond tegen de vlakte. De derde inzittende overleeft het ongeval niet.

Technisch onderzoek

Het technisch onderzoek leverde op dat de auto ooit voorzien was geweest van een lpg-installatie, maar dat die was verwijderd. Hoewel de auto intussen weer op benzine reed was het rechterzijpaneel nog wel voorzien van een loze lpg-vulpijp. Voorheen liep er een leiding vanaf deze pijp naar de lpg-tank in de kofferbak. Kennelijk had de eigenaar niet de moeite genomen de vuldop te verwijderen en het gat weer te dichten. Zonder dat hij het wist had Joop de kofferbak dus gevuld met lpg. Het aansteken van de sigaret had tot gevolg dat het gas met een grote explosie kon ontbranden, waarbij een van de jongens om het leven kwam.

Afbeelding