Afbeelding
Foto:

Brede band rukt op

De laatste jaren zijn er verschillende veranderingen waar te nemen in de banden die de gemiddelde Nederlandse auto onder de auto heeft.

Een snikhete zomerdag vraagt om andere banden dan een ochtend met strenge vorst en bij droog weer rijd je het beste op een autoband die bij regen levensgevaarlijk is. Het zijn allemaal waarheden die er eigenlijk toe nopen dat je om de haverklap van banden moet wisselen, maar zo werkt dat natuurlijk niet. En gezien het geringe aantal echte slippartijen met een ongeluk tot gevolg is het blijkbaar ook niet nodig. Wat we momenteel dan ook zien is de trend dat de zogeheten allseasonband steeds populairder wordt ten koste van de specifieke zomer- of winterband, maar heel snel voltrekt zich dit niet. Volgens gegevens van de brancheorganisatie Vaco werden in 2017 71,1 procent zomerbanden, 14,2 procent winterbanden en 14,7 procent allseasonbanden verkocht. Een jaar eerder waren de verhoudingen 72,7, 14,1 respectievelijk 14,1 procent. Dat valt dus mee, maar als je het procenten groei en daling afzet, dan blijkt dat er 4 procent minder winterbanden en 7 procent minder zomerbanden worden verkocht en dat de winst zit in de allseasonbanden.

Een andere trend – en deze is wat beter zichtbaar – is dat er steeds meer brede banden worden verkocht. In 2017 had meer dan de helft (53 procent) een inchmaat van 18 inch of meer. Iets specifieker: 7 procent is 18 inch, 20 procent 19 inch en 26 procent 20 inch. Aan de andere kant van de streep wordt alleen maar terrein verloren, waarbij geldt: des te smaller de band, des te meer deze uit de gratie raakt.

De band die het meest wordt verkocht, heeft bandenmaat 205/55/16. 14,4 procent van de totale bandenafzet bestaat uit banden met deze maatvoering. Dat de brede band populairder wordt, heeft veel te maken met het uiterlijk. Iedere rijinstructeur hoort echter te weten dat een brede band niet per se meer contact maakt met het wegdek, maar dat is niet per se waar. De voetafdruk van een brede band is wel breder, maar ook korter dan die van een smallere. Het belangrijkste voordeel van breed is dat het meer grip in de bocht oplevert, maar een nadeel is dat de banden bij nat wegdek veel meer moeite hebben om het water af te voeren. Een smalle band snijdt als het ware door het water heen. Maar in dit verband is het goed te weten dat het in Nederland – en dit is echt waar – 93 procent van de tijd droog is.

Afbeelding