LBKR zoekt graag het pad van het overleg

In deze editie van Rij-instructie staat een uitgebreid interview met Jos Post, voorzitter van de Landelijke Beroepsgroep Kwaliteitsbevordering Rijschoolbranche (LBKR). De aanleiding was een eerste fysieke activiteit van de LBKR in het Gelderse stipje Oene. Druk was het er niet, maar gezellig wel. Maar wat vooral beklijfde, was dat de LBKR een aantal serieuze partners om zich heen heeft verzameld. Een paar bedrijven, CNV Vakmensen en ZZP Nederland lieten zich hier zien. Over deze partners kun je denken wat je wilt, maar feit is dat er organisaties zijn die zich willen verbinden aan de LBKR. Dat zegt iets.

testing

Het interview maakt ook veel duidelijk over de wijze waarop de LBKR in de branche staat en welke gedachten er leven. Volgens Jos Post is de stichting geen club van schreeuwers, wordt gezocht naar samenwerking met de brancheorganisaties VRB, BOVAG en FAM en er zijn heldere standpunten waar ze pal voor staat. Enfin, lees het complete artikel en u weet wat u van de LBKR kunt verwachten het komende jaar.

De conclusie is: je hoeft het niet met de LBKR eens te zijn (en het zou handig zijn als er iets minder op Facebook geroeptoeterd zou worden, maar dat terzijde), maar de afgelopen maanden zijn er zaadjes geplant voor een prima toekomst. Er is in elk geval een goede kans dat de LBKR een blijvertje is. Dat is ook het CBR blijkbaar opgevallen, want Post vertelt dat de LBKR binnenkort een eerste gesprek heeft met het CBR. Wat dat oplevert weet niemand, maar het kan zomaar de opmaat zijn om structureel met het CBR te overleggen.

De brancheorganisaties VRB, BOVAG en FAM zullen er derhalve aan moeten wennen dat er nog een organisatie bij gekomen is: de vierde. Dat is even wennen en de piketpaaltjes moeten nog worden geplaatst. Je kunt de komst van de LBKR afdoen als 'Het is maar een stichting', 'Ze moet zich nog bewijzen', 'Ze heeft een standpunt dat niet houdbaar is' en 'Ze wordt door de politiek niet serieus genomen', maar dat is allemaal te kort door de bocht. Dit is inmiddels een organisatie die de mening van waarschijnlijk een groot aantal rijschoolhouders verwoordt. Het antwoord op de vraag of Post weet dat in een onderzoek van Rijschoolpro ongeveer de helft van de rijinstructeurs laat weten gewoon achter de huidige praktijkbegeleiding met sanctie te staan zegt alles: "Dan is er ook een helft die er moeite mee heeft."

In het interview reikt Jos Post de brancheverenigingen de hand. Gezien het feit dat de LBKR zich lijkt te ontwikkelen tot een serieuze club, is het raadzaam om met elkaar te gaan praten.
Baat het niet, dan schaadt het niet.