4 procent van de tijd let je niet op

Per uur rijd je gemiddeld honderd kilometer. En geloof het of niet: daarvan let de gemiddelde automobilist 3,5 kilometer niet op de weg.
Dit staat in een onderzoek dat door Peugeot in Groot-Brittannië is uitgevoerd. Hierbij zijn automobilisten uitgerust met een speciale bril en het blijkt dat in iets minder dan 4 procent van de tijd automobilisten niet opletten. Voor verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is het kraakhelder: "Het is duidelijk dat mensen voor een heel groot deel met andere dingen bezig zijn dan de weg", laat hij in een interview met EditieNL weten.
Tertoolen meent dat dit onder andere wordt veroorzaakt door het gegeven dat steeds meer handelingen in de auto worden geautomatiseerd. Een andere oorzaak is dat veel automobilisten hun eigen rijvaardigheid schromelijk overschatten (zie ook het nieuwsbericht op de pagina's 'actueel' voor in deze editie). "Veel mensen vinden zichzelf een uitstekende chauffeur die alles onder controle heeft. Dat maakt de verleiding om iets anders te doen groter", aldus Tertoolen, die verder laat weten dat "het idiote idee" van multitasken niet bestaat: we kunnen gewoon niet meer dingen tegelijk.